Honda BF 250 V6

Honda BF 250 V6

Val 229
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Honda Marine

Japonski gigant se je s svojimi inovacijami v motociklizmu in avtomobilski industriji že zdavnaj dokazal, v navtiki pa ostaja tradicionalno preudaren igralec. Njihova najzmogljivejša enota in zastavonoša je 250-konjska različica. Na letošnji navtični razstavi v Miamiju so bili predstavljeni vsi trije novi modeli, BF200, BF225 in BF250, ki predstavljajo šestvaljno diamantno špico tega priznanega proizvajalca. 

Zanesljivost je standard

Čeprav pri Hondinem navtičnem programu nismo priča pogostim novostim, lahko z zanesljivostjo trdimo, da so zunajkrmni motorji, kot je Honda BF 250, vzorčen primer inženirske in tehnične odličnosti. Kljub novi preobleki ostaja jedro zmogljivega agregata v šestvaljnem 3,6-litrskem motorju s Hondino ekskluzivno tehnologijo. Kombinacija BLAST™ sistema, ki izboljša navor skupaj z VTEC™ tehnologijo in s posebej oblikovanim ohišjem menjalnika, omogoča zagotavljanje enakomerne moči in mirno delovanje. Poleg nove preobleke je bila izboljšana protikorozivna zaščita in zmanjšana potreba po vzdrževanju.

Vsi trije izvenkrmni motorji vključujejo inteligentni sistem ročice za plin Intelligent Shift and Throttle (iST®) ali po želji klasičnega mehanskega nadzora moči. Na novo so zasnovani uporabniški vmesniki, na voljo je tudi večfunkcijski barvni zaslon. Honda BF 250 ima visoko izhodno moč alternatorja (90 A), ki podpira vse potrebe po električni energiji na plovilu. ECOmo tehnologija izboljša učinkovitost in porabo goriva ter zagotavlja šestvaljniku miren tek brez vibracij. Možnost namestitve na številna krmna zrcala motornih čolnov omogoča še nov barvni izbor.

Tehnični podatki

Tip motorja: O H C – 6-valjni – 60°V6 VTEC™ 24 ventilov

Prostornina motorja (ccm): 3.583

Vrtina X GIB (mm): 89 X 96

Obrati motorja: 5.300–6.300

Moč motorja Kw (KM): 183,9 (250)

Moč alternatorja: 90 A

Moč polnjenja akumulatorja: 60 A