Hogshead 733 – 1. del

Hogshead 733 – 1. del

Val204
AVTOR Mark Požlep
FOTO Mark Požlep

Hogshead je univerzalno ime za 250-litrski hrastov sod, namenjen skladiščenju vina ali viskija.
Številka 733 je približna dolžina navtičnih milj med obalo severne Francije in škotskim otokom Islay.
Ideja za projekt, ki sva ga izpeljala skupaj s francoskim umetnikom Maximom Berthoujem, izvira iz tradicionalnega načina grajenja lesenih jadrnic. Grajene so bile namreč iz belega hrasta, imenovanega graden. Po industrijski revoluciji oz. po izumu parnega stroja lesene jadrnice niso bile več v uporabi, zato so beli hrast v Franciji pričeli uporabljati za izdelavo sodov za vino in viski.
Najina želja je bila povezati te dve rokodelski veščini, torej grajenje jadrnic in sodov, intenzivno jadralsko in popotniško izkušnjo ter viski. Odločila sva se, da staro jadrnico, zgrajeno iz belega hrasta, popolnoma dekontaminirava, odplujeva z njo od obale severne Francije do škotskega otoka Islay, jo tam razstaviva, iz lesa zgradiva dva 250-litrska soda in ju, prežeta s soljo in z avanturo, v destilarni Bunnahabhain napolniva z viskijem.

Vonj gorečega lesa je božal zrak Maxovega pariškega stanovanja. Zunaj je pritiskala zima in snežna belina je sevala skozi okno. Max se je obrnil proti meni in rekel: »Mark, naj ti predstavim idejo … » Ideja je bila kristalno jasna. Logotip za projekt je nastal še isti večer. Sod z jadrom me je spominjal na Hogarja groznega, enega prvih stripovskih junakov, s katerim sem se srečal v otroštvu.
Potrebovala sva leto dni, da sva locirala pravo jadrnico, našla vse potrebne sodelavce in zgradila vsaj delni finančni konstrukt, nato pa je trajalo še leto dni, da sva realizirala projekt. Najina pot se je začela na obali severne Francije, v kraju Trebeurden, kjer sva našla Jeana Marca Batarda, graditelja in restavratorja lesenih jadrnic, skupaj z njim pa tudi najino jadrnico, poimenovano Soutien De Famille. …

… Sedem mesecev je bila jadrnica v Jean Marcovi ladjedelnici. V tem času sva preučevala karte in pot ter poskušala dobiti čim več informacij in nasvetov od jadralcev, ki so že prepluli to pot. Sam sem imel večletne izkušnje samo z Jadranskim morjem, izven Jadrana nisem jadral še nikjer drugje. Vsak prost vikend sva se z Maxom odpravila na pot do Trebeurdena, vsakič z novimi vprašanji in novim upanjem, da bo tokrat že pripravljena na splavitev. …

Več si lahko preberete v 204. št. Val navtike.