Hitrost plovila in panula

Hitrost plovila in panula

Val 258
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Ob ribiško-jadralskih debatah z znanci vselej pridemo do iskanja odgovora o idealni hitrosti plovila za ribolov s panulo. Tokrat nekaj razmišljanja le o variacijah panule in idealni hitrosti plovila.

Nepisano pravilo pravi, da je idealna hitrost plovila pogojena s ciljano vrsto ribe, ki jo želimo ujeti, oziroma s plenom, ki ga naša vaba oponaša.

Pelagične vrste oziroma ribe odprtega morja so po obnašanju najhitrejši plenilci našega modrega planeta. Če se omejimo na Sredozemlje, govorimo o vseh vrstah tun, mečaricah in lampugah. Te ribe so ves čas v hitrem gibanju, v iskanju hrane in ko se zapodijo na izbrani plen, hitrost plavanja preseže bliskovitih 100 km/h. Njihov plen predstavlja v večini manjša modra riba (palamide, skuše, plavice, šnjuri, sardele, inčuni) in lignji. Ko lovimo velike ribe odprtega morja, jim ponudimo umetne ali naravne vabe ali pa kombinacijo obojega. Veliki hitri plenilci pričakujejo velik plen, ki beži hitro. Ne pozabimo tudi na teaserje, vabe brez trnkov, ki jih vlečemo po gladini in z oddajanjem vibracij privabijo velike ribe bližje k jadrnici…

Več si lahko preberete v dvojni izdaji revije Val navtika julij-avgust, št. 258.