Highfield OM 590 T

Highfield OM 590 T

Val212
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Gumenjake Highfield sem v preteklosti že testiral, še predno smo v Sloveniji imeli zastopnika teh zmogljivih in robustnih napihljivih čolnov, narejenih po visokih standardih. Napihljivi čolni Highfield so zaradi kakovosti, široke ponudbe in odličnih plovnih lastnosti postali pomožni čolni na večjih plovilih in seveda čolni za dnevne izlete ter daljše plovbe. Lastnik podjetja mi je ob prvem srečanju in testiranju napihljivega čolna zaupal nekaj skrivnosti, zakaj so njihovi čolni drugačni od podobnih na tržišču. Že takrat me je prepričal o kakovosti. Mi pa smo OM 590 T s 140-konjskim zunajkrmnim motorjem imeli možnost preizkusiti to poletje v portoroškem zalivu skupaj z uvoznikom, podjetjem Burin Boats.

Highfield ocean master 590 T s 140-konjskim Suzukijevim motorjem je bil na zgornji meji svojih zmogljivosti. Za tak čoln bi glede na lastnosti bil na krmnem zrcalu lahko tudi 90- ali 100-konjski motor. Trup z odličnimi plovnimi lastnostmi je »kos« višjim valovom in mehki plovbi, tudi ko je morje nekoliko vzvalovano. Pravzaprav je čoln, ki ima dobre lastnosti, primeren kot delovni čoln ali za razvedrilo ter dnevne izlete. Pomembna je fleksibilnost Highfielda na tem, skoraj šest metrov dolgem čolnu, ki se lahko spremeni v delovni čoln za podvodnega ribiča ali v družinski čoln z dodatkom blazine za ležanje v premcu. Naš testni čoln je bil opremljen s 140-konjskimi močmi, kar je meni bolj »pri srcu«, kajti zaloge moči je dovolj in plovba je prijetnejša, pa tudi za kakšen vozel hitrejša, kot bi sicer bila s šibkejšim agregatom.

Kakovost na prvem mestu
Plovila Highfield niso nekaj neznanega v navtični industriji, dobro jih poznajo v Evropi pa tudi Avstraliji (tu jih uporabljajo kot delovne čolne). Ena izmed prednosti je trup iz aluminija, ki je robusten in tudi po desetih letih plovbe ob rednem vzdrževanju tak, kot je bil ob nakupu. OM (ocean master) 590 T ima trup, zvarjen s 4-milimetrsko debelino aluminija, trup pa je obdelan s primesjo kroma, primernega za gradnjo plovil. Poleg oblike trupa daje plovne lastnosti na krmi izhodni kot »dead rise« s 24°. …

Več si lahko preberete v 212 št. revije Val navtika.