Hidravlika na plovilu: Kje in zakaj jo uporabljamo

Hidravlika na plovilu: Kje in zakaj jo uporabljamo

Val222

Osnove

V fiziki velja: tekočina je nestisljiva. To je osnova, ki nam omogoča, da hidravlični stroji sploh delujejo. Ko da črpalka olju potrebno hitrost in tlak, ga s pomočjo cevi odpeljemo v hidravlični cilinder, kjer olje odda svojo energijo in batnico potisne levo ali desno, kamor smo ga pač pripeljali, ali pa zavrti motor. Tako preprosto in enostavno je v teoriji. V praksi je veliko ventilov, varoval in podobnih vmesnikov, ki služijo temu, da naš cilinder ali motor dela to, kar od njega želimo, predvsem pa, da tega ni treba delati nam….

Nekaj primerov

Če se omejimo na plovila, ki zanimajo nas, torej manjše motorne barke in jadrnice, lahko rečemo, da poznamo kar nekaj praktičnih primerov uporabe hidravlike. Eden izmed njih je vsekakor krmilni sistem. Pri motornih barkah je kar pogost, medtem ko se pri jadrnicah redkeje pojavi (pogosteje pri tistih res velikih, daljših od 20 m skupne dolžine)….

Hidravlična vitla

Pri motornih barkah jih uporabljamo za priteg priveznih vrvi in podobnih opravilih, pri večjih jadrnicah služijo za upravljanje s težkimi jadri. Glavno jadro 18 m dolge jadrnice je lahko težko tudi 625 kg, če je narejeno iz navadnega dakrona. V portoroški marini je parkiran Elan 45, ki že deset let vozi s hidravliko, ki upravlja glavno jadro in genovo. Winch je v osnovi hidravlični motor, za katerega pa je značilno, da ima zelo velik navor. Drug del so sidrni winchi. Z njimi spuščamo in dvigamo težja sidra. Pri večjih plovilih so ta lahko težka tudi 70 ali 100 kg. Če je vse, kot mora biti, vas bo hidravlični winch vedno navduševal s svojo surovo močjo. S to napravo je namreč res marsikaj mogoče, a ni poceni in predvsem ni lahka….

Več si lahko preberete v 222. št. revije Val navtika.