Hanse 470e

Hanse 470e

Val 143

Vznemirljiva srečanja z znanim

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Kar lepa serija testov in predstavitev jadrnic z oznako hanse je že za nami. Preizkusili smo tako manjše kot večje jadrnice iz njihove flote, jadrali v kaj različnih razmerah, opazili in zabeležili spremembe, ki so se dogajale s posameznimi projekti, ki pa so vsi v osnovi ostali isti. Srečanja z njimi tako niso več presenečenja v pravem pomenu besede, so pa vseeno vznemirljiva srečanja, saj jadrati hitro, preprosto in udobno ni kar tako.

Samo nekaj dni po letošnji Internautici smo se Valovci zbrali ob pomolu portoroške marine, da bi v lepem in za jadranje ugodnem vremenu pojadrali z jadrnico hanse 470e. Bilo je to natanko leto dni po tem, ko smo v istih vodah pluli z manjšo hanse 370.

Hanse 470e sodi med najnovejše projekte podjetja, ki je po letu 2007 prenovilo, posodobilo in nekoliko zmanjšalo svojo floto jadrnic (zdaj jih je 8, do predlani jih je bilo 12, med njimi tudi ena z oznako DS). Je tretja največja po velikosti in z dobrimi 14 metri sodi med srednje velike evropske jahte. Gledano skozi slovensko optiko gre seveda za kar veliko jadrnico, s katero se bomo lahko podali tudi na daljša križarjenja in to ne le po Jadranskem morju. Glede na datum nastanka je zasnovana, izdelana in opremljena po standardih, ki so si jih v podjetju zastavili za svojo prenovljeno floto jadrnic. Tudi zanjo velja, da je trup izdelan po novi tehnologiji in z uporabo kevlarja in epoksidnih smol, da je gradnja opreme modularna in čim bolj prilagojena željam kupca, da je oprema izvrstna in dobrih znamk in da je njeno jadrovje zasnovano tako, da je z njim kar najlažje rokovati tudi maloštevilni posadki.

Tudi ta hanse je izdelan v maniri, po kateri so jadrnice te blagovne znamke prepoznavne: veliko uporabnega prostora tako zunaj na palubi kot pod njo; svetla in preprosta notranjost v barvi lesa in oblazinjenja, ki ju lahko izbirate; dobra ergonomija in preračunano dimenzioniranje posameznih elementov; oprema dobrih znamk, a žal še kar zajeten spisek dodatne opreme; odlične jadralne lastnosti, ki so po zaslugi razporejene opreme in osnovne konfiguracije jader preproste in pisane na kožo tudi maloštevilni posadki; in ne nazadnje zelo ugodna cena, ki se spogleduje s plovili nizkocenovnega razreda. Vse osnovne značilnosti jadrnic hanse so pripomogle k temu, da so pritegnile specifičen krog kupcev, ki ga je ta podjetna tovarna odvzela malo »tej« malo »oni« evropski blagovni znamki. Recesija je sicer upočasnila hitro rast podjetja, ni pa zaustavila njihovih razvojnih načrtov, zato nove jadrnice kot zamenjavava za starejše modele še vedno prihajajo.