Hanse 400

Hanse 400

Val 138

Prenovljena Nemka

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Klemenc, Matija Gorjan

Hanse 400 smo že imeli v preizkusu pred leti (Val 116/februar 2007). Tokrat smo se spoznali z najnovejšo različico, ki je postavljena na isti Judel/Vrolijkov trup, v smislu: “uspešnih stvari ne gre spreminjati”. Precej pa je sprememb na krovu. Drugače so oblikovali kokpit, stranska okna na kabini so drugačna, krovna okna so na isti ravni s palubo, pod trup so obesili “T” kobilico. V podpalubju je bistvena novost vrsta različic, ki jih lahko ponudijo kupcem, seveda pa še veliko uporabnikom prijaznih podrobnosti, ki so se pojavile z leti razvijanja Hansejevih novink. Tokratna testna jadrnica je bila opremljena z dvema krmilnima obročema, v osnovi jo še vedno ponudijo z enim. Času primerno pa so jadrnico opremili in ponudili še z navigacijskim kompletom, vrednim 4.390 € (brez DDV), za katerega kupci do aprila letos ne bodo nič doplačali.

Testna jadrnica je bila opremljena z navigacijskim paketom opreme, katerega so dodali kot spodbudo prvim letošnjim kupcem (do aprila), opremljena pa je še s “cruising” paketom, ki vsebuje FM radio s CD/MP3 z zvočniki v salonu in kokpitu, »špring« bitve, sidrni vitel, 16-kilogramsko sidro s 30 m verige, 3 jamborne stopnice, 6 bokobranov, 4 privezne vrvi, toplo vodo s prho na krmi, 2 dodatna akumulatorja … Ob tem pa še z dvojnima krmilnima obročema, mizico v kokpitu z nosilcem za “chart ploter”, blazinami za kokpit klopi, televizijsko anteno, radarskim odbojnikom in drsniki za glavno jadro. Pogonska noga je bila opremljena s trikrakim sklopljivim pogonskim vijakom. Skratka, z vsem, kar bi si človek ob nizki osnovni ceni lahko še privoščil. Pri tem pa jadrnica še ne bi dosegla osnovne cene marsikatere od njenih resničnih tekmic. Zato se ne gre čuditi, da tudi v naših marinah videvamo vse več jadrnic tega severnonemškega izdelovalca.

Čeprav je zasnovana kot potovalna jadrnica, tako kot večina iz Hansejeve flote, ob udobju in sodobni zasnovi nudi tudi odlične plovne sposobnosti in bo pravšnja izbira tudi tistim, ki pred in po počitnikovanju radi zaplujejo tudi na regatna polja.