Hanse 375

Hanse 375

Val 145

Zamenjave

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Kljub navtiki nenaklonjenim časom so se v Hanse Yachts odločili za posodobitev flote in na trg poslali dve zamenjavi za predhodna modela. Hanse 545 je zamenjala hanse 540, hanse 375 pa hanse 371. V Španiji smo preizkusili obe, kakšen vtis je napravila na nas manjša, potem ko smo z njo jadrali v akvatoriju pred Barcelono, pa v naslednjih vrsticah.

Redni in pazljivi bralci Vala se bodo spomnili, da smo hanse 370 predstavili junija lani. Takrat je nova jadrnica zamenjala hanse 371, ki se je »postarala« do te mere, da je bila zamenjava ob hitrem razvoju jadrnic pravzaprav na mestu. Tokratna predstavitev enako velike jadrnice je pravzaprav majhno presenečenje, kajti hanse 375 je v bistvenih elementih na moč podobna predhodnici, ki je zdaj samo še zgodovina. Ko smo si jo temeljito ogledali, je postalo jasno, da je bistveno drugačna samo paluba, spremenjena pa ni le njena oblika, ampak tudi razporeditev in deloma seveda oprema. Pa pojdimo po vrsti, kakor se nam je pokazala, ko smo na krmi vstopili nanjo in si jo začeli ogledovati. Kar je na prvi pogled očitno, je, da je krma zdaj povsem odprta, če odmislimo prečno nameščeno poliestrsko letev, ki kot nekakšna zapora (niti ne bi mogli reči klop) povezuje oba dela krme in jo lahko povsem odstranimo in tako omogočimo lažji vstop na barko. Druga zelo očitna sprememba sta dve krmilni konzoli s krmilnima obročema premera 90 cm, kar prav tako sprošča sredino kokpita za lažji prehod naprej oziroma nazaj. Pozneje se sicer poučimo, da sta dve krmili na voljo kot opcija, se pravi za doplačilo, v standardni izvedbi pa je krmilo tako kot na predhodnici le eno. Izbira krmila pogojuje tudi izbiro kokpit mizice, ki je prilagojena krmilnemu sistemu.

V Barceloni smo seveda imeli na voljo različico, ki se kar najbolj razlikuje od predhodnice, tako da je bila v našem primeru miza kovinska in samostojna, njen uporabni del pa je bil izdelan iz temnega pleksija. Opremljena je z vdolbinami za kozarce, ko ni raztegnjena, pa segata njena preklopna dela nad osrednji del mize in z njim tvorita nekakšno nišo, kamor lahko spravimo predmete. Sprednji del mize služi kot kovinska opora GPS ploterju, ki je seveda del opreme za doplačilo.

Nova jadrnica, ki je le posodobljena predhodnica, je vsekakor izboljšava. Njena posodobitev je v skladu s sodobnimi trendi, spremembe sicer niso radikalne, a pripomorejo k temu, da je jadrnica zanimiva za vse, ki pazljivo spremljajo razvoj na tem področju. Zelo prijetna in ergonomična je tudi notranjost, izbira lesa posrečena, oprema že v standardni izvedbi dobra, za doplačilo pa si jo lahko pomembno izboljšamo. In morda za marsikoga najpomembnejše: začetna cena, ki vključuje tudi dve jadri, je s 96.500 € vsekakor zelo privlačna, saj tudi spisek dodatne opreme ni pretirano dolg.