Hanse 350

Hanse 350

Val 150

V prepoznavnem slogu

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc, Matija Gorjan

Pred letom dni smo pisali o takrat sveže prenovljeni hanse 400, ki je na voljo v klasični vinilestrski in epoksi različici, tokrat pa se bomo osredotočili na njeno manjšo sestro hanse 350, s katero si delita precej lastnosti.

Hanse 350 tudi sodi med številne uspešne projekte hišnih oblikovalcev, Judel/Vrolijk & co., ki so skupaj s šefom ladjedelnice Hanse Yachts, Michaelom Schmidtom, krivi za svojevrstno oblikovanje teh nemških lepotic. Zaradi dobrega izkoristka prostora in možnosti dvo- ali trikabinske razporeditve podpalubja in več kot solidnih jadralskih sposobnosti je zelo širok tudi njen spekter uporabe, saj si jo lahko omislimo tako kot potovalno lastniško barko, performance cruiser jadrnico, s katero bomo lahko dosegali solidne rezultate na regatah, s trikabinsko razporeditvijo pa je primerna tudi za čartersko dejavnost. Le pravo kombinacijo ponujenega moramo izbrati.

V zadnjih nekaj letih se pojavlja vse več jadrnic hanse po slovenskih in hrvaških marinah. Zakaj? Razlogov je več. Dobra izdelava, inovativne rešitve, nekoliko svojevrstno oblikovanje, sodobna minimalistična notranja oprema in predvsem ugodna cena. To so osnovne značilnosti, ki prepričajo vse več jadralcev, med katerimi resnejši gledajo tudi na jadralske sposobnosti, ki pa pri vseh njihovih modelih niso od muh in na regatah dosegajo zavidljive rezultate. Hanse 350 kljub svoji majhnosti (v prodajo gredo namreč bolj modeli od 430 naprej) nudi prav vse, kar nudijo tudi večje sestre, le za precej manj denarja, tako pri začetni investiciji, kot tudi pri vzdrževanju, plačevanju marin in dnevnih privezov, ki znajo biti nesramni visoki. Za standardno opremljeno jadrnico je treba brez dajatev odšteti 79.800 €, pri tem pa lahko izbiramo različne pakete dodatne opreme.