Hanjo Runde in Marc Diening

Hanjo Runde in Marc Diening

Val 265
AVTOR Stefan Gerhard
FOTO Russell Potter in Julijan Višnjevec

“Že desetletja ni bilo takšnega zvišanja cen.”

Nove šefe dveh največjih nemških ladjedelnic združuje boj z dobavnimi verigami. Kljub temu so med ladjedelnico Hanse Yachts in Bavaria velike razlike.

Direktorja Hanse Yachts AG Hanjo Runde in Bavaria Yachtbau Marc Diening imata eno skupno lastnost: oba sta na položaju precej manj kot leto dni in oba pred nastopom vodstvenih funkcij nista bila dejavna v navtični industriji.

Od svojih predhodnikov sta moška v srednjih štiridesetih letih prevzela ne le vodenje največjih serijskih ladjedelnic v Nemčiji, temveč tudi izzive današnjega časa. S kakšno strategijo, kakšno vizijo in kakšnimi cilji gresta Hanse in Bavaria v prihodnost? O tem je tekel pogovor z direktorjema teh nemških ladjedelnic sredi marca 2022.

Kako je vaše podjetje preživelo zadnji dve leti – z brexitom, pandemijo, problematičnimi dobavnimi verigami in zdaj še z vojno v Ukrajini?

Marc Diening: To sta bili zagotovo najbolj turbulentni leti, kar jih je navtična industrija doživela v zadnjih desetletjih. V prvih mesecih pandemije je bilo veliko negotovosti, tudi zato, ker nihče ni vedel, kaj se bo zgodilo s povpraševanjem. Po treh ali štirih mesecih se je situacija popolnoma obrnila; potem je bilo samo še vprašanje, kako bi lahko optimalno opredelili porast povpraševanja…

Več si lahko preberete v junijski izdaji revije Val navtika, št. 265.