Gusarji na našem morju

Gusarji na našem morju

Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran vabi na odprtje gostujoče razstave Muzeja Pomorstva v Cesenaticu z naslovom: Gusarji na našem morju in sicer na sedežu Pomorskega muzeja “Sergej Mašera” Piran, v Palači Gabrielli – v torek, 12. aprila ob 19.00 uri.                              

Avtor razstave in knjige z enakim naslovom  je direktor muzeja v Cesenaticu, raziskovalec in publicist Davide Gnola. Dopolnjeno razstavo, s prevedenimi in nekaterimi dodanimi besedili, pa sta pripravila Flavio Bonin in dr. Igor Presl. Razstava ponuja zanimiv pregled gusarstva na Jadranskem morju v obdobju, ko so si za prevlado na  Sredozemlju in Jadranskem morju prizadevale mediteranske in druge pomorske velesile – Beneška republika, Otomanski imperij, Genova, Avstrija, Velika Britanija, Francija, od druge polovice 19.stoletja pa tudi Amerika in Rusija.
Gusarstvo je zgodovinsko tesno povezano z vojskovanjem in trgovanjem na morju. Razstava pojasnjuje tudi razliko med gusarstvom in piratstvom, saj je bilo slednje le razbojništvo, brez povezave z interesi katere od vojskujočih se držav, pojava pa sta se često prepletala.
Razstava izpostavlja tudi kulturološke, ljudske, duhovne in verske vidike gusarske epopeje ob jadranski obali, še posebej ob obali Romagne. Gusarji in pirati, “Barbareschi”, Uskoki, Turki…Ljudski prastrah pred gusarskimi in piratskimi vdori, ugrabitvami in suženjstvom je v stoletjih oblikoval psihologijo in tudi ljudsko kulturo ljudstev ob mediteranskih obalah. Na razstavi sta zanimiva tudi podatka o gusarskem obdobju Giuseppeja Garibaldija in usodi polene Meduze, ki je krasila premec jadrnice koprskega kapitana Nazaria Zetta. Ladjo so leta 1828 nedaleč od afriške obale napadli pirati. Znamenita lesena polena je na ogled v našem muzeju. Razstavljeno pa je tudi orožje iz “gusarskih” časov, ki ga je za to priložnost prispeval  Pokrajinski muzej Koper.
Razstavo dopolnjujejo video posnetki z odlomki iz edinega filma o jadranskih gusarjih. Nadvse zanimiva pa je tudi pesem pokojnega italijanskega kantavtorja Fabrizia De Andreja v starem genovskem narečju na temo gusarji.
Ogled razstavo še posebej priporočamo srednjim šolam in višjim razredom osnovnih šol. Razstava bo sicer na ogled do 25.5. 2016.

VABLJENI!