Guernsey 28

Guernsey 28

Val 131

Mali lobster

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

S programom guernsey belgijskega Arvorja smo se spoznali ob lanski nominaciji za plovilo leta. Nominirali smo prvega predstavnika tega programa, guernsey 34. Program je do danes bogatejši za dva člana, in sicer guernsey 28 in guernsey 20. Z obema smo imeli priložnost pluti in si ju ogledati na letošnji Internautici.

Guernsey 28 sledi smernicam, ki so nas navdušile že pri večjem bratu, značilno je zlasti oblikovanje, kakršnega pri novih, »sodobnih« plovilih vidimo vedno manj. Gre za klasične oblike, značilne za plovila tipa »lobster«, njegova glavna značilnost pa je, da se znajde enako dobro med glisiranjem in v polizpodrivnem načinu plovbe. Trup lahko izberemo v eni izmed treh barv. Na voljo je temno modra, bordo rdeča in kremna siva barva. Nadgradnja je v vseh različicah bela, z dodatki letvic iz tikovine, ki poživijo podobo barke.

Klasične, vedno aktualne linije in polizpodrivni način plovbe počasi spet prihajajo v modo oziroma na slovenski trg, v kar smo se lahko prepričali na letošnji Internautici, kjer je bilo razstavljenih več tovrstnih plovil kot poprej. Guernsey 28 predstavlja nekakšen vstopni velikostni razred v to vrsto plovil, kjer smo videli nekaj precej dih vzemajočih primerkov, tako na tujih sejmih kot tudi na minuli Internautici. Guernsey 28 seveda ni zelo nastopaški, je pa vsekakor uporabna barka zimzelenih linij in kakovostne izdelave, ki je kos večini razmer, ki jih srečamo na »domačem« Jadranu. Še cena! Za standardno opremljeno osemindvajsetico je treba odšteti 109.000 € + DDV.