Gruzija – 3. del – vino – gruzijska identiteta

Gruzija – 3. del – vino – gruzijska identiteta

Val 244
AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Karmen Stanovnik

Ko so na našem potovanju po Gruziji za nami njene privlačne točke na severnem delu: gorovje Kavkaz z osrednjim naseljem Mestia, in na zahodnem delu: obmorsko mesto Batumi, volan najetega terenskega vozila usmerimo proti osrednjemu delu države.

Steber Katskhi
Gruzija nima ogleda vrednih znamenitosti le na trdnih tleh, temveč tudi v zraku – kot je tista v obliki stebra Katskhi. Za sveto mesto je apnenčast monolit v vasici Katskhi veljal že v poganskih časih; ko je Gruzija okoli 4. stoletja sprejela protestantsko vero, pa je postal točka zgodnjekrščanske skupine asketov. Ti so bili obsedeni s sedenjem na visokih stebrih, saj naj bi bili na ta način bližje bogu. Kako so plezali na 40 metrov visoko navpično skalo in še celo več, kako so v 7. stoletju na njenem vrhu zgradili cerkev, je še danes uganka. Eden 30 in drugi kar 67 let sta na površini, ki ne dosega niti trimestne številke, ko je govora o m², preživela dva rekorderja, meniha. Če se temu ne reče predanost in zavzetost?! Šele konec prejšnjega stoletja so na kamniti osamelec napeljali jekleno lestev, a turisti na vrh kljub temu ne smejo, od opazovanja tega čudesa iz neposredne bližine jih tako namesto nog boli le vrat.
Iz zahodnega proti osrednjemu delu Gruzije in s tem proti prestolnici Tbilisi, ki pa je zaradi časovne stiske in predvidene gneče tam nimamo na itinerariju naše poti, se vozimo po edini avtocesti v državi. Odstavni pas gruzijskih hitrih cest je namenjen čakajočim na javni prevoz, kolesarjem, prodajalcem…

Več si lahko preberete v novembrski izdaji revije Val navtika 244.