Gremo na lignje

Gremo na lignje

Val213
AVTOR Blaž Hočevar

Za marsikoga, tudi zame, se največja morska delikatesa – jadranski lignji – v prihajajočih hladnejših mesecih množično seli v priobalno morje zaradi iskanja hrane in »sorodne« duše, s katero bodo lignji ustvarili nove lignje za sezono 2016/2017.
Lov na lignje delimo na lov z obale in lov s čolna. V vsakem primeru jih lovimo z različnimi umetnimi vabami, ki jih z obale mečemo in nato z različnimi tehnikami vodimo proti sebi, s čolna pa umetne vabe spuščamo navpično (vertikalno) v globino ali jih vlečemo za čolnom, torej panulamo.
Najboljši lignjelov se dogaja v mesecih, ki v svojem imenu vsebujejo črko R, pravijo stari morski »mački«! To dejstvo ni daleč od resnice, a tudi v poletnih mesecih si lahko obetamo »večerjico« s svežimi lignji – tedaj praviloma bivajo globlje od 30 m, v najhladnejših mesecih pa so povsem v priobalnem pasu, tudi na enem metru globine. »Poletni« lignji so manjši, v Dalmaciji jim pravijo domaćice, so precej plašni in občutljivi, grizejo manjše vabe, zato mora tudi vodenje vabe biti mirnejše. Poleti jih zaradi globine lovimo skoraj izključno s čolna in ponoči.
Najboljši čas za lignjelov v hladnih mesecih je pred mrakom in pred zoro ter še kakšno uro po vzhodu sonca. Če »nabašete« na pravo lokacijo, si lahko nalovite tudi preko dneva! Ob lignjelovu je zelo pomembna debelost lune – najboljši ulov bo nekaj dni pred polno luno, po in ob polni luni. Ob polni luni lignji bolje grizejo na mestih brez umetne razsvetljave – kar upoštevajte, če lovite z obale.

Umetne vabe
Za lignjelov obstaja vsaj toliko različic, barv, oblik in znamk umetnih vab, kot obstaja npr. zobnih ščetk na 15 m dolgi prodajni polici vsakega večjega nakupovalnega centra. Na trgu čaka majhna »poplava« vab na nas, ribolovce! Vabe lahko glede na namembnost in obliko ločimo v štiri skupine: vabe za panolo, peškafonde, obtežene skosavice ter lebdeče skosavice.

Panola
Umetne vabe za panolo so posnetki ribjih mladic. Gre za enodelne, do 15 cm dolge voblerje, kot jih uporabljamo za npr. brancine, le da ima vaba namesto trnkov majhne ukrivljene bodice brez zalusti. In ko ligenj z lovkami zagrabi vabo, se z mehkim tkivom natakne na osti vabe. In večerja je na mizi. Vobler za lignje vlečemo s hitrostjo do 2,5 vozla. Vobler zaradi plastičnega jezička ob vlečenju potone na globino okoli 2 m, če odvijete 25 m laksa. Palica in rola sta seveda lahko enaki kot za lignjelov z obale. 3 m dolga predvrvica, debeline 0,25 mm, bo dovolj. Da bi lovili v globljem morju, npr. zdaj v oktobru, lahko vabo potopite v večjo globino s pomočjo hitro natakljive, torpedaste uteži s težo 250 g. Druga možnost je tudi utež čuvar. …

Več si lahko preberete v 213. št. revije Val navtika.