Greenline 33 hybrid

Greenline 33 hybrid

Val 144

Plovba in meritve

AVTOR Matija Klemenc, Božidar Peteh
FOTO Matija Klemenc, Seaway

V minuli številki smo v krajši predstavitvi Greenline-a 33 hybrid obljubili podrobnejši opis plovbe in meritve na plovbi, kar smo tudi storili, čeprav vseh pomanjkljivosti v Seawayu še niso uspeli odpraviti.

Pomanjkljivost je le v propelerju, saj čakajo na nov propeler, ki se nekoliko razlikuje od tistega na prototipnem (zelenem) Greenlineu, saj je barka doživela nekatere majhne spremembe, med drugim so zmanjšali kot pogonske osi, kar je v tunelu pomemben faktor. Kljub temu smo na testni plovbi dosegli najvišjo hitrost 13,7 vozla (25,4 km/h), ki se od obljubljenih 15 vozlov, kolikor bo Greenline 33 dosegel s pravim propelerjem, le malo razlikuje.   

Tehnične značilnosti

Čeprav se tokrat osredotočamo na opis predvsem tehničnih rešitev, pa ne morem brez omembe osnovnega dela, to je same podvodne oblike trupa plovila. Ta je skonstruiran popolnoma na novo. Kot v Seawayu pravijo, gre pri tem plovilu za popolno novo obliko trupa, ki so jo poimenovali »Superdisplacement« in pri enaki moči motorja omogoča večje hitrosti. Hitrost klasičnih izpodrivnih plovil je namreč omejena z dolžino vodne linije, pri tem trupu pa ta linija lahko dosega do dvakratne vrednosti in je hitrost plovila lahko do 15 navtičnih milj (oziroma ustreznih km/h po novih merskih enotah). Praktično pa do hitrosti 5 navtičnih milj ne vleče za seboj krmnega vala in je potrebno zelo malo moči za dokaj hitro in  okolju prijazno plovbo. Oblika trupa daje dodatno vrednost tudi z bistveno bolj umirjeno plovbo v težjih plovnih pogojih, kar za razliko od drugih motornih plovil pomeni bolj mirno, udobno in varno vožnjo.

Če je srce plovila nov trup, pa je srce novega pogona motor,  ki v sebi skriva veliko novosti in predvsem novih integrativnih rešitev. Kot osnovni motor je izbran agregat skupine Volkswagen, ki je sicer še najbolj poznan v avtomobilski ponudbi znamk Audi, VW, Škoda, … in velja za enega najbolj varčnejših in hkrati trpežnejših motorjev. To so med drugim že zgodaj prvi ugotovili tudi številni amaterski graditelji, ko so za svoja plovila uporabili rabljene motorje Golfa in bili s svojo odločitvijo med srečnejšimi lastniki plovil. Seveda pri motorju VW, ki se vgrajuje v plovilo Greenline, ne gre za produkt domače delavnice, ampak za najsodobnejšo izvedbo tega dizel motorja koncerna VW z bistveno zmanjšanim obsegom izpusta, nizko porabo goriva in veliko zanesljivostjo delovanja. Motorja sta predvidena dva: manjši moči  cca 60 kw (75 KS), ki bo plovilo pognal do hitrosti 10 navtičnih milj in močnejši s 165 konji za doseganje hitrosti do 15 navtičnih milj. V obeh primerih pa je električni sklop enak.

Plovba

Na plovbi smo merili dva režima plovbe, in sicer na dizelski motor in na električni pogon.

Preklop med slednjima je zelo preprost, saj na armaturni plošči samo preklopimo veliko stikalo med položajema »dizel« in »electric«.

Najprej naj poudarimo, da podvodni del trupa zares deluja, saj Greenline 33 povzroča zelo malo krmnega vala, kot je omenil kolega Božidar Peteh, pri hitrostih do 5 vozlov skoraj nič, kar dokazuje tudi poraba toka pri teh hitrostih.

Greenline 33 hybrid res kliče po ponovni postavitvi vrednot in prioritet, ki se končno obračajo tudi na skrb za okolje in varčevanjem z energijo tudi na področju, na katerega je bilo najtežje prodreti ��” v segmentu motornih jaht. Zato vse čestitke Seawayu in številnim drugim slovenskim podjetjem za odličen izdelek, ki ga bodo v bližnji prihodnosti še izboljšali.