Grašo 19

Grašo 19

Val 149

Večnamenski, praktičen, varčen

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Pred časom smo o nekoliko večjem predstavniku te hrvaške ladjedelnice že pisali, tokrat pa smo pluli z nekoliko manjšo barčico te ladjedelnice, grašom 19, ki je zasnovan prav za Jadran. Oblikovno se sklada z vsemi podobnimi barkami, kakršne vidimo na vhodih v luke po vsem Jadranu, na njih pa barbe, ki lenobno potegujejo peškafondo ali pa počasi plujejo in za seboj vlečejo panolo.

Grašo 19 je bil, tako kot vse njegove predhodnice, skonstruiran prav s tem namenom, da pa je barka uporabna tudi za dnevne in tudi daljše izlete, jo lahko serijsko ali po lastnih željah opremimo z dodatki, ki so značilni za dopustniške barke.

Tudi oblikovno grašo 19 ostaja zvest hišnemu oblikovanju, katerega značilnost ni nastopaško oblikovanje in elegantne linije, ki so pogosto zelo nepraktične. Se pa zato grašo 19 ponaša z dobrim podvodjem, s katerim se lahko podamo tudi v zelo neprijazne razmere, kakršne srečamo na Jadranu, zlasti zunaj turistične sezone. Odlikuje ga tudi velik kokpit in varen objem nadgradnje, ki nas med plovbo ščiti pred pršcem burjinih valov, ki neusmiljeno polivajo palubo, in ležišče, ki nudi dovolj udobja, da brez težav na njem preživimo tudi nekajdnevni ali celo nekajtedenski dopust v dvoje.

Grašo 19 je na voljo tudi v kit kompletu, zato je veliko opreme, ki jo naštevamo, na voljo za doplačilo.

Že pri prejšnjem grašu smo zapisali, da takšna barka ni namenjena nastopačem, ampak navtikom, ki vedo, kaj hočejo in kaj bodo s to barko dobili. Predvsem je primerna za ribiško naravnane lastnike, ki za teden ali dva na leto na dopust peljejo tudi nežnejše polovice, ki na barki pričakujejo vsaj najosnovnejše bivalne pogoje. Zanj lahko brez težav zapišemo, da je varen in se dobro znajde v zahtevnejših pogojih in da je z vidika vzdrževanja žepu zelo prijazen.

Prav hudo agresiven pa ni niti pri osnovni ceni, saj moramo za osnovni model z najšibkejšim motorjem odšteti le 15.700 €, za različico, kakršno smo imeli na testu, pa 18.500 €, seveda brez dajatev in dodatne opreme, ki je bila vgrajena nanj.

Kar precej barke za dokaj razumno ceno in če k temu prištejemo še žepu precej prijazno vzdrževanje s stroškovnega vidika, dobimo prav zanimivo barčico.