Grand 480 Golden Line

Grand 480 Golden Line

Val 132

Kanadčan

AVTOR Marko Čurin
FOTO Marko Čurin

O kanadskem podjetju Grand Marine sem podrobno že pisal. Tudi pri tem modelu, ki smo ga tokrat spoznali, ne odstopajo od svoje usmeritve. Držijo se načela, da je potrebno spreminjati samo tisto, kar uporabniku omogoča boljše bivanje na čolnu in njegovo uporabnost.

Velika premčna stopnica je iz debeloslojnega poliestra lepo utopljena v tubus in premore privezno bitev iz umetne mase, ki je obenem tudi vodilo za dvigovanje sidra. Prehod na večjo ležalno površino je preprost in ne previsok. Premčna komora je kar zajetnih dimenzij in premore drenažni izpust za odvečno vodo, ki se nabere med plovbo. Prekriva jo debelejša blazina, ki je pripeta s trakovi na vrata. Posebnost notranjosti čolna je, da so pohodno površino pomaknili globlje in s tem dobili nižje težišče. V premcu je zaradi tega veliko manevrskega prostora. Ko potrebujete večje izdatno oblazinjene ležalne površine, se le te da pridobiti z namestitvijo dveh debelejših vodoodpornih lesenih plošč, ki jih zelo dobro držijo vodila v dnu in straneh notranjega dela. Za podporo služita dve manjši nogi iz nerjavnega jekla. S tem so pridobili večjo nosilnost. Čoln je barvno usklajen, siva podlaga v kombinaciji z odtenkom temno modre barve obrob pa daje čolnu vtis elegance. Za bočno stabilnost poskrbita tubusa s premerom 55 centimetrov ter širina čolna, ki znaša 210 centimetrov. Čoln je uvrščen v homologacijski razred C in je namenjen plovbi v priobalnem morju. Sprejme lahko do 10 oseb. Tam, kjer »kraljuje« krmar, je prostor velik in pregleden. Konzola je opremljena z volanskim mehanizmom in osnovnimi merilniki. Če bo kupec želel, si lahko omisli merilnike v retroobliki ali doda po svoji želji še dodatne. Prostora za to bo dovolj. Tudi pri tem modelu je konzola visoka in v sredini zalomljena v smeri krme. Zaključuje veliko zaščitno steklo in varnostni lok za oprijem sokrmarja in posadke. Pregled je dober tudi v sedečem položaju, predvsem takrat, ko močno piha ali, kot na tem testu, tudi rahlo dežuje. Na krmi se pod zadnjo oblazinjeno klopjo skriva velik prtljažnik in prostor za akumulator. Serijsko je opremljen s kalužno črpalko in z drenažnim izpustom. Preko celotne širine čolna se vije varnostni lok, ki je pri tem modelu v beli barvi. Mogoče zame malenkost moteč element, ker se ne sklada z drugimi dodatki, ki so iz nerjavnega jekla. Na bokih se lok polkrožno končuje ob klopi in tvori nekakšen varnostni sedež. Kot posebnost velja omeniti prepoznaven krmni del, ki je zaobljenih konusnih oblik s podvodnim delom, ki se zaključuje v obliki lastovičjega repa. Takšna oblika tubusov in krme omogoča ob polni obremenitvi čolna in izglisiranju več naležne površine in posledično večjo stabilnost čolna. Celoten krmni del je opremljen s priveznimi bitvami ter kljukami za vleko smučarjev iz nerjavnega jekla, tušem in dotokom za gorivo in vodo. Krmno zrcalo lahko po zagotovilu izdelovalca obremenimo s 120-konjskim agregatom z dolgo nogo.

Grandova filozofija je ponuditi čim bolj opremljen čoln za konkurenčno ceno. Možna je izbira med dvema različicama, luxe in grand luxe. Obe sta polno opremljeni, ročno izdelani in se razlikujeta le po uporabi materialov za tubuse. V cenejši različici luxe boste dobili petslojni 1.800-gramski Mirasol, ki je sestavljen iz PVC-ja, poliuretana ter poliestrskih vlaken za armaturo in trdnost ali dražjo različico grand luxe, ki bo izdelana iz vsem vam dobro znanega Du Pont hypalona.

480-ka sodi v spodnji del njihove ponudbe, model odlikujejo sodobna linija, preprostost in funkcionalnost in kot takšna odlično služi rekreaciji, športu in poletni zabavi. Tudi cena je več kot ugodna in dosegljiva vsem tistim s tanjšo denarnico.