GRAND 480 GL

GRAND 480 GL

Val 179
AVTOR Marko Čurin

V eni izmed prejšnjih številk smo vam obširno poročali o gumenjaku iz konca Grandove ponudbe napihljivih čolnov velikostnega razreda šest in pol metrov. Vsekakor nismo pozabili na obljubo, da vam predstavimo tudi manjša modela 480 in 520, velikostni razred petih metrov, ki je med slovenskimi ljubitelji omenjenih plovil najpogosteje zastopan. Povprečen slovenski navtik se vedno bolj navdušuje nad manjšimi plovili predvsem gumenjaki. Model 480 je prava izbira za družino, ki preživi na morju do 14 dni na leto in se tu in tam poda na kakšno bolj avanturistično plovbo.

480-tka je doživela, od kar so jo prvič predstavili kar nekaj sprememb.Predvsem so velik korak naprej naredili pri izdelavi podvodnega dela, ki je sedaj v obliki korita z višje postavljenimi tubusi. Kot pramca so povečali in ga pomaknili bolj iz vode, kar posledično pomeni boljšo odzivnost ob rezanju valov in uporabo manjše moči motorja.

ZUNANJOST

Vstop na čoln je najlažji na pramcu. Zares velika in stabilna premčna stopnica izdelana iz poliestra nosi potopno privezno bitev iz nerjavnega jekla ter vodilo sidrne vrvi. Sestop v notranjost čolna je preko manjše premčne komore nepravilne oblike.Komora je manjša a za spravilo kakšne dodatne opreme manjših dimenzij zadostuje. Obenem služi kot opora ležalni ploščadi, ki se jo po potrebi postavi, dodajo se blazine in tako dobimo dovolj široko ležišče za dve odrasli osebi. Ko le tega ne potrebuje več najdejo blazine in plošča svoj prostor v krmni klopi. Krmarjev prostor je velik in pregleden. Konzola je postavljena desno tako da je možen prehod le po levi strani in je tukaj normalno odmerjen. Konzola je iz serije samostoječih in je  prekucna v stran zaradi možnih servisov. Kljub temu je razdeljena v dve ločeni komori, ki ju zapirajo vratca. Prva je manjša in uporabna za dokumente in dragocenejše stvari, ker jo je mogoče zakleniti. Druga je pomaknjena proti dnu, je večja in se da vanjo shraniti tudi manjšo torbo. Krmarjev delovni prostor  je dovolj velik za dodatne navigacijske naprave po želji lastnika. Pred centralno konzolo je postavljen večji sedež, ki pokriva dodatno komoro za opremo. Zanimiva je postavitev mizice, ki bi prišla zelo prav ob poležavanju na blazinah in srkanju pijače v senci. Pred pršcem vode in vetra pa vse skupaj varuje široko in visoko pleksi steklo modernih oblik. Malo sem pogrešal dodatni varnostni lok okoli stekla, ki obenem služi tudi kot oprijem posadke med plovbo. Nadomestil ga je oprijem na sokrmarjevi strani. Tubusi, ki obdajajo poliestrsko osnovo so bele barve s temnejšim zaščitnim slojem gume na najbolj izpostavljenih delih. Njihov premer je 51 centimetrov in so sestavljeni iz petih prekatov. Vsekakor zanimivost pri tako majhnem čolnu. Vse to pomeni, da se čoln uvršča v homologacijski razred C, kar je kar drzna odločitev oblikovalcev tega modela. Na tubusih je dovolj dobrih oprijemov, da krmar ne bo v skrbeh za varnost posadke.

Seveda je poskrbljeno tudi za morebitno prtljago in osebne stvari v kolikor bo lastnik čolna željan kakšne avanture, ki jo gumenjak te velikosti lahko omogoči. Pod krmnim sedežem se nahaja največja suha komora z drenažo, ki lahko služi shranjevanju potovalne opreme ali prtljage. Nad njo se vije varovalni lok iz nerjavnega jekla, ki služi agresivnejšemu videzu in je nanj mogoče pritrditi pozicijske luči in antene. Za krmnim sedežem je po mojem mnenju edina večja zamera temu modelu. Oblikovalci so pustili namreč preveč prostora. Zato se tam vedno nabira odvečna krama.Veliko boljše bi bilo ta prostor izkoristiti in ga spojiti z krmnim sedežem. Dobili bi večji suhi prostor in lažji dostop do vode pri motorju. No je pa za nekaj dober ta prostor tam lahko varno počiva dodaten rezervoar za gorivo ali mokra oprema.