Gospod kovač

Gospod kovač

Val 239
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

John Dory, John Dory vzklika ob ulovu Anglež, ein Sankt Peterfisch bitte, se v konobi oglasi Nemec, pesce San Pietro zapiše Italijan na cenik v svoji ribarnici. Ob vzhodnem Jadranu se govori o ribi sv. Petra, vsi pa ga seveda poznamo pod imenom kovač: samosvoja, zlatobronasta in ploščata riba, z značilno temno pego na obeh bokih.

Legenda pravi, da sta temni pegi prstna odtisa svetega Petra, ki da je bil le reven ribič, preden se je za nedoločen čas zaposlil pri Kristusu. Ko nekega dne ni imel denarja za poplačilo nekega dolga, je z golima rokama ujel prvo ribo, ki je priplavala mimo, jo močno stisnil s palcema in jo uporabil kot plačilno sredstvo. Kakorkoli že, temni pegi zmedeta kovačev plen – male ribe, lignje – in zmedeta večje plenilce, ki se odločajo, če bi ga požrli. Pegi učinkujeta kot “evil eye”; plen ali plenilec težje oceni kje se dejansko nahaja kovačeva glava. Piko na i tej kamuflaži dodajo še skorajda prosojen rep in dolge tanke plavuti.

Kovač zraste do teže 3 kg in dolžine okoli 60 cm. V povprečju imajo okoli 1 kg, kovači v ribarnicah pa so žal večinoma podmerski, saj ribičem mrežarjem predstavljajo slučajen, a dragocen ulov…

Pa vendar je še nekaj napotkov kako priti do njega, ki si jih lahko preberete v majski reviji Val navtika 239.