Gorivne celice Efoy

Gorivne celice Efoy

Val 150

Praktični preizkus

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Pred dobrim letom dni sem prvič pisali o gorivnih celicah znamke EFOY in napovedal sem še večji razvoj za različne namene, pa tudi za navtiko. Spremljal sem dogajanje na največjih navtičnih sejmih in žal ugotavljam, da razen enega novega izdelovalca, ki se je odločil iti v še bolj zeleno smer, ni nikogar več, vsaj v segmentu malih, prenosnih gorivnih celic. Omenjeni izdelovalec iz Italije je namreč razvil gorivno celico na čisti vodik, ki ga pridobiva z elektrolizo iz sonca. Za navtične potrebe je dovolj že en 50-vatni sončni panel in v sončnih dneh imate v enem dnevu vodika dovolj za več dni. Izjemno zanimiv izdelek, vendar bo zaradi strahu pred vodikom preteklo še kar nekaj časa do masovnejše uporabe, še zlasti na plovilih. Verjetno se bo novost najprej uveljavila v stanovanjskih hišah, vozilih in ko bo tu preizkušena, se bo preselila še na plovila.

Energetska kriza je problematiko alternativnih virov energije še bolj poudarila in v enem letu se je zanimanje za gorivne celice toliko povečalo, da sem že kar s težavo prišel do testnega primerka za dober teden dni. Pravzaprav na navtičnem področju ni toliko zanimanja, kolikor ga je na industrijskem in telekomunikacijskem področju. Pokazala se je namreč kot idealna naprava za vzdrževanje nizkonapetostnih sistemov brez prekinjenega napajanja in vsepovsod tam, kjer preprosto ne sme zmanjkati elektrike, poraba pa ni velika.

Žal testnega primerka gorivne celice nisem uspel dobiti sredi navtične sezone, da bi njeno uporabno vrednost lahko preizkusil v pogojih najbolj pogoste uporabe. Zadovoljiti sem se moral tudi, da sem zaradi pomanjkanja prostega časa napravico posodil kolegu, ki se je za teden dni odpravil na spomladansko ribarjenje in mu je prišla zaradi bogatega ulova kot naročena, da je obdržal zamrzovalnik v polni funkciji. Mogoče pa je zaradi tega preizkus še bolj nepristranski. Pokazal in predstavil pa sem jo tudi drugim prijateljem in znancem.