Gof

Gof

Val 156

Iznad gladine

AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

S februarskim Valom začenjamo svežo serijo prispevkov, ki naj bodo dodatna spodbuda, da si med plovbo ali na sidru sami ulovite svežo ribo, in to ribo z velikim R. Modrovali bomo tako o ribah odprtega morja, kot tudi o ribah priobalnega morja in dna. V detajle se ne bomo spuščali, saj bi lahko hitro napisali knjigo. Besedilo bo napotek, vse in še več detajlov danes najdete na internetu ali v številnih ribiških knjigah. Svetovali vam bodo tudi v trgovinah, kjer se boste opremili za lov vaše večerje.

Gof je ena najbolj agresivnih in robatih jadranskih rib, pod morjem se ga vse manjše ribe, lignji in sipe bojijo, ponaša pa se z izredno elegantno linijo telesa, belim trebuhom in srebrno zlatim hrbtom. Je bliskovit plavalec z velikim očesom in nenehno odprtim gobcem brez zob, a s pili podobnimi čeljustmi. Nenehno se giblje in išče žrtve, pravi brezkompromisni napadalec svojega plena ali vaše vabe. Njegov habitat so plitvine, čeri in otoki južneje od Pulja, a to ne pomeni, da ga ne boste ulovili pred Novigradom, toda le redkeje. Gof praviloma živi med 5 in 30 metri globine, tik nad dnom ali v modrem. A svojega prvega sem ujel povsem na gladini!

Ker se spomladi zdrsti, se ribolov nanj začne s poletjem, z viškom jeseni in traja do konca novembra. Ta žival nosi v svojem življenju več poimenovanj, pravijo Dalmatinci – kot mladič, tja do 4 kg, je felun, od 5 do 20 kg je gof, nad 20 kg pa postane orhan. Največja teža dokumentiranih ulovov gofov je bila okoli 75 kg, torej je bil to orhan. Riba pri takšni teži meri v dolžino dobrih 170 cm. Živi tako kot plava – hitro, 5 kg težka riba je navadno dolga dobrih 80 cm, a je stara le 2 leti. Pri okoli 3 kilogramih ob 1 letu se že prvič drsti. Spomladi še ikra, jeseni že okoli 20 cm dolg felun, v malih jatah že neusmiljeno napada in preganja gire, gavune in druge pritlikave priobalne ribe ter raste. Povprečni gofi na trnku so težki od 5 do 15 kg. S 5-kilogramskim gofom iz gradele in nekaj priloge boste hitro nahranili dve štiričlanski posadki, zavidale pa vam bodo pa vse druge lačne posadke!