German.Local.Green – Trajnostno v mestu in naravi

German.Local.Green – Trajnostno v mestu in naravi

German.Local.Green. © DZT / Julia Nimke

Nemške metropole z okolico ponujajo veliko možnosti za trajnostne počitnice v naravi v kombinaciji z obiskom mest. Popotniki v nemških mestih se tako lahko naužijejo tako kulturne zgodovine in mestnega utripa kot tudi prostranih parkov in zelenih površin. Le lučaj od mesta obiskovalce čakajo rekreacijska zelena in trajnostna območja. Povezovanje urbanih središč in podeželja – vključno s kakovostno ponudbo mobilnosti – počitnicam v Nemčiji daje dodano vrednost: gostje lahko prenočujejo v mestu in odkrivajo naravne lepote v okolici ali pa počitnice na podeželju popestrijo z mestnimi izleti.

Bosi po Waddenskem morju

Dagebüll, Vadensko morje © DZT / Julia Nimke

Prostrano Waddensko morje v Severnem morju predstavlja največje povezane muljaste plitvine na svetu. Ko se voda med oseko umakne, lahko obiskovalci v spremstvu strokovnjakov bosi raziskujejo to edinstveno pokrajino in spoznavajo njene prebivalce: rakovice, peščene črve in školjke srčanke ter številne vrste ptic. Obiščete lahko tudi Halligen – majhne poseljene močvirne otoke, ki so ob nevihtah delno poplavljeni in se zato ponašajo z edinstveno floro. Iz severnonemških metropol, kot sta Hamburg in Bremen, je obala Severnega morja na dosegu roke.

German.Spa.Tradition. – globoko zadihajte, napolnite si baterije in se razstrupite:

Baden-Baden, oddih v dvoje v wellness hotelu © DZT / Günter Standl

Duhovnik in naturopat Sebastian Kneipp je sredi 19. stoletja v bavarski zdraviliški vasici Bad Wörishofen razvil prav posebno terapijo, ki se danes pod njegovim imenom uporablja po vsem svetu. Unesco je Kneippovo terapijo leta 2015 uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine. Nemška turistična organizacija (DZT) v sklopu kampanje German.Spa.Tradition. obeležuje 200. obletnico rojstva tako imenovanega zdravilca z vodo, pri čemer osrednje elemente Kneippove zdravstvene teorije umešča v aktualno turistično ponudbo počitniške dežele Nemčije.

Celostno zdravljenje, ki se s pridom uporablja še danes

Göhren, knajpanje na otoku Rügen © DZT / Christoph Jorda

Med petimi stebri, ki sestavljajo Kneippovo celostno zdravljenje, je najbolj znan in najpomembnejši steber zdravljenje z vodo – danes poznamo in uporabljamo kar okoli 120 takšnih terapij. Drugi steber je zdravljenje z rastlinami. Kneipp je proučil več kot 40 zeli in preizkusil njihovo zmožnost, da »v telesu raztopijo nezdrave, obolele snovi, jih iz njega izločijo in nato okrepijo organizem«. Duhovnik je bil prepričan, da je pomemben element zdravljenja tudi redno gibanje na svežem zraku (tretji steber), ki spodbuja krvni obtok ter ohranja in krepi telesno moč. Četrti steber Kneippove filozofije je hranljiva in uravnotežena prehrana. Že v 19. stoletju so bili naravoslovci prepričani, da so polnozrnata žita najčistejši vir energije, maščobe pa potrebne za presnovo, vendar jih je treba uživati zmerno. Splošna načela zdravega življenja dopolnjuje zmeren in uravnotežen življenjski slog (peti steber), ki mu danes pravimo tudi ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Kneippove terapije danes ponuja več kot 80 od 350 priznanih zdravilišč in term v Nemčiji.

Feel Good – trajnostne počitnice v Nemčiji

FEEL GOOD @ DZT / MAD

Vse pomembnejši postajajo zanimanje za neokrnjeno naravo, varčno rabo virov in skrb za dobro počutje. Trajnostne in okolju prijazno turistična potovanja, ki zajemajo kraje in regije ter nastanitve in doživetja na podeželju, onkraj mestnega vrveža so ravno v zdajšnjem času najbolj priljubljena. Ne glede na to ali ste aktivni v naravi, želite spoznavati in doživljati, odgovorno uživate ali pa vas zanimajo trajnostna doživetja v mestu, za vsakogar ponuja počitniška dežela Nemčija pester nabor trajnostnih in zelenih doživetij.

Trajnostne nastanitve

Mettlach, nočitev  na drevesu v t.i. »Portaledges-ih« s pogledom na Saarschleife © DZT / Jens Wegener

Počitniška dežela Nemčija svojim gostom ponuja več kot 1.000 certificiranih trajnostnih nastanitev in restavracij. Široki nabor trajnostnih nastanitev sega od kampov in tradicionalnih gostišč vse do luksuznih hotelov. Trajnostne nastanitve odlikujejo skrbna raba virov, trajnostna gradnja, regionalna kuhinja ter dostojni delovni pogoji za zaposlene in dober odnos do lokalnega prebivalstva.

Aktivni v naravi

Projekt Gozdarstvo v Posarju (Waldwerken im Saarland) je dobil posebno priznanje v okviru desetletja biotske raznovrstnosti Organizacije združenih narodov. Udeleženci iz lokalnega lesa izdelujejo stole ali druge vsakdanje predmete. Predhodno znanje ni potrebno; udeleženci morajo imeti le ljubezen do narave in željo po ustvarjanju. Divji les pustijo v takšni obliki, kot je zrasel; tako s svojo edinstveno podobo vsakemu kosu pohištva daje svojstven značaj. Ko je stol iz divjega lesa končan, udeleženci posadijo nova nadomestna drevesa ter tako poskrbijo za trajnost in dobrobit gozda.

Potovanje po reki v Brandenburgu: Reko lahko doživimo na veliko načinov. Eden najlepših je zagotovo vožnja s kanujem, med katero si lahko v miru ogledamo biotsko raznovrstnost poplavne ravnice ob reki. V Brandenburgu dela certificirana krajinska vodička Frauke Bennett, ki na vodenih ogledih udeležencem pokaže podrobnosti, ki jih sicer ne bi opazili. Ob tem jim pove tudi veliko o lokalni flori in favni.

Spoznati in doživeti

Zvezdni park Eifel, Severno Porenje-Vestfalija. Marsikje po svetu ne moremo več dobro videti zvezd in ozvezdij. Narodni park Eifel v gosto poseljeni zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija predstavlja izjemo. Zaščiteno območje je Mednarodno združenje za temno nebo (IDA) leta 2014 določilo za prvi mednarodni park temnega neba (International Dark Sky Park) v Nemčiji. Obiskovalci se na vodenih pohodih in astronomskih delavnicah učijo o zvezdnatem nebu, ki se ga od tam izjemno jasno vidi.

Klima Arena Sinsheim (Baden-Wuerttemberg) je kraj, na katerem se intenzivno seznanimo s samimi sabo in sedanjostjo, predvsem pa z našo prihodnostjo. Gre za hram znanja, ki spodbuja učenje, ustvarjalnost in razumevanje. Zahvaljujoč digitalnim tehnologijam je Klima Arena tudi prostor za razprave in doživetja, kjer naslavljajo ključna družbena vprašanja na področju podnebnih sprememb in trajnosti.

 Odgovorno uživanje

Društvo vinogradnikov Ethos na Bavarskem sestavlja trinajst mladih vinark in vinarjev iz Frankonije. Člani društva Ethos sebe opisujejo kot »mlade vinarje z mladimi, svežimi idejami«, ki želijo zapuščino svojih staršev prenesti na svoje potomce v enako dobrem ali celo boljšem stanju. Na vinograde ne smemo gledati le kot na uporabna območja, temveč kot na ekosistem, katerega biotsko raznovrstnost je treba ohraniti.

Trajnostna doživetja v mestu

Klimahaus Bremerhaven 8 ° Ost je edinstveni center znanja in doživetij na temo podnebja, podnebnih sprememb in vremena. Na tem področju ima v svetovnem merilu pionirsko vlogo. Obiskovalci se tam podajo na svetovno turnejo ob poldnevniku na vzhodni zemljepisni dolžini 8 ° in zemeljska podnebja doživijo na razburljiv način in iz prve roke. Skozi vročino in mraz s široko odprtimi očmi in usti prepotujejo pet celin in obiščejo devet krajev ter prisluhnejo življenjskim zgodbam ljudi z vsega sveta, ki povedo tudi, kako tamkajšnje podnebje kroji njihov vsakdan.

Green Kayak vam ponuja brezplačen in okolju prijazen ogled Hamburga, in to kar z vode. Kanu si lahko brezplačno izposodite na različnih postajah ob reki Alster. V zameno za izposojo čolna, veslači iz vode pobirajo smeti. Green Kayak tako elegantno združuje prijetno s koristnim: obiskovalcem ponuja prijetno izkušnjo na vodi, hkrati pa jim daje možnost, da pomagajo varovati okolje.

 Nemška turistična organizacija