Garmin

Garmin

Val 150

Preizkus delovanja navtične opreme Garmin, povezane v mrežo

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Kmalu po portoroški Internautici smo se podali na test barke, ki smo jo sicer že testirali, a še zdaleč ni imela na sebi takšne opreme, kakršno je imel prestige 39, ki ga je podjetje Geoset d.o.o. iz Šenčurja, ki je zastopnik za Garmin v Sloveniji, opremilo kot plovilo za demonstracijo najnovejše navtične opreme.

Nanj so namestili celovit sistem GPS ploterjev, 4-kilovatni radar GMR 18 HD, VHF 300i AIS, avtopilot GHC 10 z daljinskim upravljalnikom, digitalni sonarni modul GSD 22 in celo kamero, nameščeno na radarskem loku, za lažje pristajanje v krmo, vse povezano v mrežo.

Izpluli smo iz marine Izola, kjer ima Geoset tudi svoj demonstracijski center, nato pa smo v GPSMAP7012 odtipkali destinacijo »Portorož« (kot bi to naredili na cestnem nuviju) in vključili avtopilot. Programska oprema je na podlagi predhodno vnesenih parametrov (najmanjša globina in želena oddaljenost plovbe od obale) sama izračunala pot, ne da bi morali ročno dodajati vmesne točke.

Ko je vključen avtopilot, ki sledi plovni poti, izračunani na podlagi vnesenih podatkov, si mirno lahko oddahnemo in se prepustimo užitkom plovbe. In to smo tudi storili. Nastavili smo si alarme, ki opozarjajo na nevarnost trka (Collision alarm) in Closest Point of Approach (CPA – najbližja točka srečanja), ki nas opozori na druga plovila, ki se nam nevarno približujejo. Med plovbo pa smo se igrali z AIS sistemom, ki nam je lepo prikazal vse okoliške ladje, ki so čakale, da jim dovolijo v vpluti v koprsko ali tržaško luko. S preprostim dotikom zaslona na mesto, kjer stoji ladja, se prikažejo vsi podatki, ki jih ladja mora oddajati preko AIS sistema.

Našteta oprema je vgrajena na motorno jahto, s katero smo že zapluli minulo jesen v Barceloni. Skupna vrednost celotnega sistema znaša 13.886 € + DDV, kar je, glede na to, kaj vse nam sistem ponuja, zelo ugodno. Če gledamo, kaj so razlogi, zaradi katerih se kupci odločajo za nakup plovila, so vse prepogosto napačni, vse preredko pa se ljudje odločajo za nakup na podlagi plovnih lastnosti, kakovostne izdelave in opreme, ki nam zagotavlja varnost, ki je na morju izjemno pomembna. Če pa ta oprema nudi tudi nekaj zabave in popestri plovbo, pa je to še toliko boljše!