Garmin za na cesto in morje

Garmin za na cesto in morje

Val 150
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Sem lastnik manjše pokrite barke in sem slišal, da že obstaja GPS naprava, ki jo lahko uporabim za na cesto in morje. Sem slišal prav in če mi lahko poveste, kje jo je moč kupiti. Nam lastnikom malih plovil je nespametno zapravljati denar za navigacijo in drage inštrumente, ki jih rabimo največ kakšen mesec dni na leto.

Odgovor:

Tudi sam sem bil malce presenečen nad tem vprašanjem, saj sta zame varna plovba in sodobna »trotl« elektronika dva pojma. Imam za nekatere celo neprijetno navado, da vsem v času šole jadranja ali potovanja z jadrnico skrijem vse GPS naprave in jih silim, da se naučijo določanja položaja na klasičen način. Izhajam namreč iz dejstva, da ko odpove vse in vsa elektrika, ti ostane pomorska karta, trikotniki, kompas ali busola ter seveda znanje. Da je to nujno, vem iz nedavnih izkušenj ene slovenske posadke, ki pluje na poti okoli sveta in lastnik barke sveto verjame samo elektroniki – dokler ne odpove generator, drugega izvora elektrike pa na barki ni, prav tako nobene (človek ne more verjeti!!) klasične morske karte.

Vsekakor pa mi je všeč postala ideja o enoviti napravi, ki je uporabna tako za na cesto kot tudi morje, saj v bistvu ne sme biti kakšnih posebnih razlik, razen drugačne vsebine kart. Zaradi tega sem se odločil, da to malo bolj raziščem in kar sem odkril, je vsekakor zanimivo tudi za bralce Vala.