Galvanska korozija okovja

Galvanska korozija okovja

Val 149

Že dlje časa sem od prijateljev in bralcev prejemal vprašanja, kaj narediti, da ne pride do korozije na aluminijastem jamboru. Strah je velik in izkušnje nekaterih, ko so ugotovili, da jim jambor razpada, so povzročile nelagodje, da se to ne ponovi tudi na »mojem jamboru«. Predvsem je strah prisoten pri tistih, ki so jambor sestavili sami ali ga kupili preko oglasa ali pa so sami lotili predelav oziroma pritrjevanja dodatnega okovja.

Najprej opis problema. Gre za galvansko korozijo, praktično edino občutljivo točko aluminija, čeprav je ta narejen posebej za morje. Ne bom podrobnejše opisoval fizikalnih razlogov, dejstvo je preprosto: kadar se v okolici aluminija pojavi razlika v električnem potencialu, začnejo elektroni »bežati« in ker je aluminij na vrhu električnih prevodnikov, začne najprej izgubljati elektrone in s tem se začne njegovo razpadanje. Praktično se to zgodi najprej v slani vodi v podvodnem delu plovila, kar morajo zlasti dobro poznati lastniki plovil, narejenih iz aluminija. Precej manjši problem, pa še vedno prisoten, je tudi na okovju nadvodnega dela plovil, kjer imamo vsaj dve kovini. To so lahko bitve, stebrički, razna vodila ter seveda jambor z različno opremo, ki je bodisi iz druge kovine ali pa je zgolj pritrjena z vijaki iz nerjavnega jekla. Bolj je ta oprema pod vplivom morske vode (pršec, pljuskanje, tudi zračna vlaga), večja je lahko nevarnost galvanske korozije. Preventivno lahko na to sicer vplivamo s pranjem palube in spodnjega dela jambora, kar pa ni zagotovilo, saj se sol skrije v drobne pore med dvema kovinama in pozneje je dovolj že zračna vlaga, da začne teči električni tok med dvema kovinama z različnim električnim potencialom.

Če gre samo za problem vijačnega materiala, lahko to rešimo tako, da se odločimo pritrditi okovje s slepimi kovicami iz posebnega materiala, to je »monel«. Dobite jih skoraj v vsaki navtični prodajalni. Če pa to ne gre ali pa je tudi pritrjeno okovje druge kovine, je potrebno k problemu pristopiti drugače.

Prva možnost je, da vse spoje izoliramo od podloge z izolacijskimi podložkami, pa naj bo to samo podložka vijaka ali pa celo sornik za izolacijo navojnega vijaka ali pa celo ploskovna izolacija predmeta, ki ga pritrjujemo. V nekaterih primerih se lahko uporabijo tudi vijaki iz umetne mase, kar pa velja predvsem tam, kjer ni zelo velikih sil, saj nosilnost teh vijakov še zdaleč ne odtehta nosilnosti enakovrednega vijaka iz nerjavnega jekla.

Nerešljiv problem s podložkami pa je uporaba samovreznih vijakov (»kniping vijaki«), ki se v podlogo pritrdijo tako, da se jih pritrdi v ustrezno manjšo odprtino z malo več sile, tako da se s svojim telesom vrežejo v predmet, kamor jih pritrjujemo. Kako pa tu izolirati stik med vijakom iz nerjavnega jekla in aluminijem? Težava je bila dolga leta nerešljiv problem vsem izdelovalcev in uporabnikom plovil. Poskušali so z različnimi bolj ali manj učinkovitimi rešitvami.

Trenutno najboljšo rešitev predstavljajo posebni teflonski izolacijski premazi, ki sedaj pomenijo najboljšo izolacijo med dvema kovinama in so hkrati tako oprijemljivi na različne podlage, da ne pride do zamakanja vode med premazom in kovino.

Ko sem iskal te premaze na različnih naslovih, sem imel kar nekaj težav in ob spodbudnem začetku sem že skoraj obupal. Samo kot primer omenim to, da sem bil postavljen pred »zaprta vrata« pri dveh izdelovalcih aluminijastih plovil, ki nista želela posredovati informacije, kateri tip in znamko premaza uporabljata za izoliranje kovin na aluminijasti jadrnici.

Kljub temu sem našel primeren izdelek in za nameček je sreča tudi v tem, da je zastopnik tega izdelovalca tudi pri nas in je nakup toliko lažji. Zagotovo pa tega ali podobnega izdelka ne boste dobili v navtičnih prodajalnah niti v tujini, kaj šele pri nas.

Torej, ta izdelek se imenuje »Tef Gel«, izdeluje pa ga podjetje TIKAL Marine. Izdelek je prisoten na trgu že od leta 1989 in se uporablja ne samo v navtiki, ampak predvsem v drugih vejah industrije in avtomobilske izdelave, torej povsod tam, kjer se pojavlja problem vlage in galvanske korozije. Poznamo pa ga tudi v gospodinjstvu – teflonske posode.

Kaj je to »Tef Gel«? To je vodoodporna pasta, izdelana iz PTFE – politetrafluoroetilena (po domače: teflon), ki jo je mogoče uporabljati na različne načine in za različne namene. Poleg tega, da izolira električni kontakt med dvema kovinama, tudi preprečuje korozijo. Uporablja se ga lahko tudi kot nenehno mazivo in tesnjenje proti vdoru morske vode. Masa se nikoli ne posuši in vedno se da trajno odviti vse vijake. Prav tako ni prav nič sporna z okoljevarstvenega vidika, saj ne vsebuje okolju nevarnih snovi.