Galeon 70 raptor

Galeon 70 raptor

Val 144

Novost: admiralski galeon

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Galeon

Najnovejši in največji galeon vseh časov ponuja zelo agresivno zunanjost, moderno notranjost in hitro plovbo. Dvojec Tony Castro in Galeon je očitno vžgal in v prihodnosti lahko pričakujemo še več in še večje motorne jahte.

Letošnja Genova je bila krstno mesto novega in največjega galeona. Admiralsko žezlo največjega in najlepšega galeona po novem pripada modelu 70 raptor in to upravičeno. Izkušeni in proslavljeni angleški oblikovalec Tony Castro je narisal prvovrstno in zelo inovativno zunanjost ter zelo moderno notranjost – vse skupaj združeno v celoto, ki zagotavlja uspeh pri kupcih.

Agresivna zunanjost

Raptor 70 je nastal na osnovi trupa galeona 640. Tony Castro je narisal in pripravil zunanjost hard top jahte v maniri današnjih modernih časov in tudi dolžina 70 čevljev ali 23 metrov ponuja dovolj dolžine in prostornine za oblikovanje zelo všečne motorne jahte. Vtis tega roparja ali grabežljivca, kot bi lahko prevedli besedo raptor, je popolnoma v skladu s potezami tega galeona – drzne linije in agresivne poteze naravnost privlačijo poglede mimoidočih. Tony Castro je želel poudariti nenavadnost in drugačnost in v tem je popolnoma uspel. Zagotovo je bočna linija dramatična s temno široko črto po sredini trupa in zagotovo je strop salona najbolj inovativen ter uporaben. Velika površina vetrobranskega stekla je v zgornjem delu rahlo ukrivljena in se odlično zliva s steklenimi površinami stropa. Levo in desno po stropu je steklena površina, ki se nadaljuje po sredini skoraj do majhnega, a napadalnega jambora. Steklena površina se nadaljuje tudi v kokpitu, kjer bodo gostje lahko uživali na pogled skozi temno steklo v nebo. Odlična domislica, ki je še nismo srečali in tako pogled z vrha na galeona 70 raptor ponuja pravo simfonijo ostrih robov stekla, svetlih in temnih površin. Kot da to še ni konec, zgornji rob steklene strehe zaključuje repek, ki še bolj dviguje adrenalin ob bočnem pogledu na tega grabežljivca. Velike odprtine z velikimi rešetkami za dovod zraka k obema MAN motorjema še poudarjajo agresivnost.

Dva MAN motorja za visoko hitrost

Galeona 70 raptor poganjata dva najnovejša MAN motorja tipa 12V-1224. Ta dvanajstvaljni dizelski motor zadovoljuje najstrožje okoljevarstvene predpise in poganja klasične osi s štirikrilnimi propelerji. Dvakrat po 1.224 KM ali 900 kW pri 2.300 vrtljajih zadostuje za najvišjo hitrost 34 vozlov ali 62,9 km na uro. Kupcem omogočajo možnost izbire malce močnejšega motorja istega izdelovalca s 1.550 KM ali 1.139 kW, s katerimi doseže galeon 70 raptor še večjo hitrost. Električno energijo ustvarja Onanov generator s 17,5 kW v popolnoma zaprtem ohišju.

Galeon 70 raptor je največji galeon vseh časov in s svojo inovativno in agresivno zunanjostjo ter moderno notranjostjo privlači poglede adrenalinsko usmerjenih kupcev, željnih hitrosti in drugačnosti od drugih.