Galeon 640 fly

Galeon 640 fly

Val 134

Glamurozni galeon

AVTOR Bruno Kuzmin
FOTO Galeon

Vrh ponudbe pri poljski ladjedelnici Galeon je do nedavnega predstavljala 16,2 metra dolga jahta s krmarskim mostičkom in oznako 530 fly. Slednje po novem nadgrajuje skoraj 20-metrska in še bolj glamurozna ter motorno razburljiva sorodnica 640 fly.

Podoba največjega galeona, ki je nastala na risalnih mizah oblikovalskega studia Tony Castro design, spominja na prispodobo elegance in športnosti. Prestižna jahta, ki je po besedah predstavnikov poljske ladjedelnice namenjena zelo zahtevnim kupcem, deluje v primerjavi s krajšimi sestrami še bolj dodelano in imenitno. Njene zunanje poteze so odločne, ostre, dinamične in v marsikaterem pogledu zelo sorodne tistim pri britanskih tekmecih. Podobnosti s sorodno dolgimi modeli znamke Fairline in, recimo, Princess je veliko, čeprav se zdi, da bi si lahko oblikovalci privoščili še kakšen »trik« pri zasnovi stranskih oken, ki strežejo pogledu iz sredinsko nameščene lastniške kabine. Manj dilem ponujajo zajetne salonske steklene panoramske površine in, recimo, krmarski mostiček, ki se začne na prednji strani z ležalno površino, nadaljuje s krmarskim mestom in sedalnimi površinami ter zaključi z elegantnim radarskim lokom.

Največji galeon s krmarskim mostičkom, ki streže brez dvoma z zelo udobno in prestižno notranjostjo ter konkretno pogonsko vsebino, je prvič zarezal v morske valove pred kratkim. Da bo letošnja navtična jesen in še toliko bolj naslednja poletna sezona ladjedelnice iz Straszyna blizu slovitega Gdanska še bolj razburljiva, pa bo kmalu poskrbel še modernistično oblikovani galeon 670 ht.