Galeon 530 ht

Galeon 530 ht

Val 132

Kraljevski galeon v novi izvedbi

AVTOR Bruno Kuzmin
FOTO Galeon

Na čelu poljske ladjedelnice Galeon je do sedaj kraljevala 16,2 metra dolga jahta s krmarskim mostičkom in oznako 530 fly. Tej se po novem pridružuje enako dolg, bolj športno orientiran in s hard topom opremljen galeon 530 ht.

Podoba najdaljšega galeona s hard topom je nastala na risalnih mizah oblikovalskega studia Tony Castro design, kjer so dobrih šestnajst metrov dolgo jahto v primerjavi z že znanim modelom s krmarskim mostičkom začinili s še večjo mero elegance in športnosti. Najpomembnejšo vlogo so zaupali dvodelnemu steklenemu hard topu, ki se razprostira nad celotnim salonsko-krmarskim delom notranjosti. Ob pogledu s ptičje perspektive bode v oči še eleganten radarski lok. Prav tako imenitne občutke poraja bočni pogled, kjer deluje novinka zaradi nižje višine in zelo agresivnih ter takoj opaznih zračnih vstopnikov bolj dinamično.

V stilu predhodnice, o kateri smo pisali v lanski aprilski številki, nastopa preostala zunanjost. Krmna ploščad je dolga in skoraj tako široka kot barka na najširšem delu trupa. Gosposki je vstop v kokpit, ki ga zapirajo nihajna vrata z masivnim kovinskim okvirjem. Takoj za vhodom stoji sedežna garnitura z debelim in mehkim oblazinjenjem. Da je počutje v kokpitu, kjer prideta do izraza večerno posedanje in kramljanje, prijetno, skrbita še konkretna stropna osvetlitev in zajetna stojna višina. Zelo vabljiva je premčna ležalna površina.

Največji galeon s hard topom, ki streže z udobno in prestižno notranjostjo, konkretno pogonsko vsebino in, sodeč po izkušnjah, s sestrskim modelom z uravnoteženim in mirnim obnašanjem med valovi, že pluje po navtični sceni. Da bo letošnja navtična jesen ladjedelnice iz Straszyna blizu slovitega Gdanska resnično bogata, bosta kmalu poskrbela še 20-metrski galeon z oznako 640 fly in modernistično oblikovani galeon 670 ht.