Galeon 385 open

Galeon 385 open

Val 156
AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Mitko Ivanovski in arhiv

Najnovejši galeon ponuja odprto streho zelo priljubljenega modela 385 hts z vsemi odličnimi lastnostmi HT različice. Dve prostorni kabini, zanimiva notranja oprema, garaža za pomožni čoln in kot zanimivost očiten napredek v kakovosti izdelave.

Galeonova motorna plovila poznamo že dolgo na trgu, pa še vedno bolj priljubljena so. Prodajna paleta obsega kar 17 modelov, od najmanjšega 260 cruiser do največjega 700 raptor oziroma skydeck. Skoraj v vseh razredih ponujajo svojega tekmeca in očitno jim to dobro uspeva. Naj na kratko obnovimo nekaj pomembnih podatkov o tej ladjedelnici.

Ladjedelnica Galeon je nastala leta 1982 na Poljskem, kjer so mimogrede zgradili za nekdanjo »bratsko« sosedo tisoče in tisoče resnih plovil za mornarico. Po nekih podatkih so do razpada Sovjetske zveze izročili okoli 200.000 plovil različnih namenov, tako za vojaške namene kot tudi za komercialno uporabo. V tistih časih seveda niso mogli sanjati o plovilih za zabavo, toda tradicija in izkušnje so ostali. Danes na Poljskem izdelujejo vsi pomembni svetovni izdelovalci jadrnic in motornih plovil. Celo tako uveljavljena imena, kot je na primer Amels, izdelujejo trupe za svoje megajahte, daljše od 70 metrov.

Današnjim 520 delavcem, kar je tudi za zahodne ladjedelnice spoštovanja vredna številka, zlasti po tistem, ko je začel za Galeon risati Tony Castro, se odpirajo drugačni, boljši časi. Njihov razvoj spremljam že nekaj let in zadnji izdelek galeon 385 open si zasluži posebno priznanje za kakovost, saj je odlično izdelan. Morda je vzrok tudi v tem, da je bil razstavni primerek zgrajen prav za galeonovega lastnika, toda to ne spremeni osnovne ugotovitve.