Francoska Polinezija Papeete

Francoska Polinezija Papeete

Val 199
AVTOR Jasna Tuta
FOTO Jasna Tuta

 

Francoska Polinezija je približno enako velika kot Evropa, prebivalcev pa ima manj kot Ljubljana. O tem, kako redko naseljeni so ostali otoki, dodatno priča podatek, da več kot polovica prebivalcev živi v glavnem mestu Papeete. Prestolnica Tahitija ima vse tisto, kar pogrešamo na ostalih 129 otokih: mednarodno letališče, trgovske centre, prometne zastoje, dobro založene navtične trgovine in nočno življenje.

Prvi stik s Tahitijem je bil zelo spodbuden: sidrala sva v zaščitenem zalivu za rtom Venus, ki se ponaša s čudovitimi zelenimi vrhovi v ozadju. Pred nama se je vila dolga črna peščena plaža, na kateri se je v tistem trenutku odvijala nedeljska zabava. V vodi in na obali se je trlo ljudi, iz zvočnikov pa je nabijala glasna glasba. Mimo naju so švigali kajaki, supi, jet-skiji, jadralne deske in piroge. Po tišini in samoti Tuamotusov je bil to pravi šok, a sprememba nama je bila všeč. Odvihrala sva na obalo in se prepustila veselim ritmom. Ko je glasbena skupina odigrala še zadnjo pesem, sva odšla na kratek sprehod. Vsaka stvar naju je navdušila, najbolj pa naju je očaralo parkirišče! Koliko avtomobilov, koliko barv in oblik! Že dolgo nisva videla toliko prometa … Nekaj dni zatem sem ob pogledu na križišče razmišljala celo o tem, da je minilo že skoraj pol leta, odkar sem nazadnje videla semafor!

Tudi obisk ogromne trgovine Carrefour je bil izredno doživetje. Otoške trgovinice, kjer sva nakupovala v zadnjih mesecih, so namreč imele zelo revno izbiro sveže hrane: česen, čebulo, nekaj gumijastih korenov in par posušenih paprik. V veleblagovnici je bilo izbire toliko, da se nama je kar »mešalo«. V naslednjih tednih sem končno lahko spet napolnila najine prazne predale z dobro evropsko hrano. Le denarnica ni bila preveč srečna …

Kam z jadrnico?

Point Venus je rt na severu Tahitija, ki ga krasi edini polinezijski svetilnik. Sidrišče v zavetju dolgega koralnega grebena leži približno šest milj vzhodno od Papeeteja in je idealen kraj za postopno privajanje na civilizacijo. Po nekaj dneh sva se morala premakniti bliže mestu, saj naju je tam čakala gora opravkov, začenši z uradno prijavo v državo.

Če želimo z jadrnico obiskati Papeete, imamo več možnosti.  …

Več si lahko preberete v 199. št. revije Val navtika.