Four Winns sl 242 in sl 262

Four Winns sl 242 in sl 262

Val 147

Dvojni test

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Nekaj vode je že preteklo, odkar smo se posvetili kateremu iz Four Winnsove serije sl, za katero ne moremo več reči, da je nova, je pa vsekakor serija, ki je zaznamovala filozofijo vseh modelov te ameriške ladjedelnice, tako v oblikovnem smislu, kot tudi v izdelavi in kakovosti.

Oblikovanje in razporeditev elementov

V oblikovnem smislu so glavne značilnosti celotne serije sl nekoliko ostrejše linije trupa, prostorna krmna stopnica, ki je praviloma prekrita s protizdrsno preprogo iz umetne mase ali s flexiteekom, in širok, pravokoten premec, ki zagotavlja veliko več prostora, kot klasično oblikovan kljun.

Te značilnosti najdemo prav pri vseh predstavnikih te serije, pri vseh pa si lahko tudi omislimo nenavadno, divjo poslikavo trupa, kot jo v našem primeru vidimo pri modelu sl 242.

Čolni se razlikujejo predvsem pri razporeditvi klopi in drugih elementov v kokpitu, saj z velikostjo narašča tudi »manevrski« prostor za dodajanje tega ali onega dodatka, ki poveča raven udobja na čolnu.

Serija sl je prinesla svež veter v vse modele, ki so ji sledili. Najbolj značilen predstavnik je, denimo, potovalna jahta s hard top nadgradnjo V435, ki ima z nekaterimi rešitvami veliko posluha za evropskega navtika.

Torej med modeloma skoraj ni razlike, razen v dolžini, izpodrivu in ceni. Res je, da vsak centimeter prinese nekaj dodatnega udobja, tako v obliki prostora, kot tudi v obliki dodatnih igrač, ki nam morda povečajo veselje do čolna. A vseeno je tu še dejavnik cene, zato poglejmo še na cenik. Za sl 242 je v osnovi potrebno odšteti 47.557 € brez dajatev, za različico z močnejšim motorjem pa je potrebno odšteti 53.276 € in dajatve, nekaj pa je dobro imeti namenjeno tudi za dodatno opremo, kot je waketower, na katerega lahko namestimo dodatne zvočnike za zabavo, smuči, wakeboarde in podobno, pa nekaj za boljši avdiosistem in morda še kaj. Čoln je navsezadnje le namenjen zabavi. Pri sl 262 pa so številke naslednje: osnovni model brez dajatev stane 56.378 €, z motorjem, kakršnega je imel testni čoln, pa 59.555 €, pri čemer je spet treba gledati na malo dodatne opreme.