Four Winns SL 222

Four Winns SL 222

Val 132

Novinec v seriji

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

O Four Winnsovi seriji SL smo do zdaj v Valu razmeroma malo pisali, saj smo imeli priložnost videti samo model SL 262, pa še to samo na suhem. V mesecu juniju smo se odzvali povabilu na ogled tovarne v majhnem mestecu v osrčju zvezne države Michigan, po katerem je ime dobila znana ameriška blagovna znamka avtomobilov Cadillac. Tam smo imeli tudi priložnost popeljati se z nekaterimi modeli tega izdelovalca, med drugim tudi z najnovejšim predstavnikom serije SL, modelom SL 222.

Na voljo smo imeli kar dva razstavljena modela SL 222, enega v vodi, drugega pa v šotoru, na prikolici. Bila sta nekoliko drugače opremljena in drugače obarvana, sicer pa gre za isti model čolna. Serija SL sledi novi Four Winnsovi filozofiji, katere glavni krivec je nov hišni oblikovalec, Francoz Christopher Lavigne. Glavne značilnosti so bolj evropska naravnanost, ki je vidna zlasti pri novem hard top modelu v408, katerega smo na kratko najavili v prejšnji številki Vala, serija SL pa se ponaša z nekaterimi inovativnimi rešitvami, ki jih bomo spoznali v naslednjih vrsticah.

Serijo SL zaznamujejo dokaj ostre linije trupa in palube, pomembnejši značilnosti pa sta tudi stopnički na straneh trupa, katerim bodo v kratkem dodali še balastne rezervoarje za ustvarjanje večjih valov med plovbo, zaradi česar bodo nad čolnom navdušeni zlasti ljubitelji vodnih športov. Trenutno je v ZDA zelo priljubljen tako imenovan wakeboarding, čemur je prirejen tudi naprej usločen lok, ki se vije nad kokpitom, nanj pa lahko namestimo tudi nosilce za deske in štiri vodoodporne zvočnike, ki naredijo vodne športe še bolj zabavne.

Serija SL sledi nekakšnemu trendu, ki se je pojavil pri ameriških izdelovalcih čolnov z odprtim premcem in hkrati v njihov program uvaja veliko sprememb in praktičnih rešitev, ki so plod sodelovanja z novim arhitektom evropskega porekla. Spremembe, tako v oblikovanju kot tudi druge inovacije, kažejo, v katero smer se namerava ladjedelnica v prihodnosti usmeriti in ta smer je zelo evropsko naravnana. Ob vsem tem in ob dejstvu, da čolni ladjedelnice Four Winns veljajo za kakovostne izdelke s konkurenčno ceno, se dobrih 38.000 € za različico s šibkejšim motorjem in dobrih 40.000 € za nekoliko močnejši motor zdi kar primerna cena.