Four winns h210

Four winns h210

Val 178
AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Med kopico živopisanih igrač s precejšnjo konjenico pod pokrovom sem med srečanjem distributerjev Four Winns in Glastrona v ZDA preizkusil tudi four winns h210ss, ki je med vsemi čolni nekako tudi pustil najboljši vtis. Težko bi rekel, zakaj … morda, ker je že dovolj velik, morda zaradi razmerja med močjo in izpodrivom, morda zaradi opreme, s katero je razvajal.

Čoln je značilen predstavnik sodobne linije športnih čolnov te ameriške ladjedelnice. Čolni so namreč na voljo v klasični, »civilni« različici in v športni, kakršno smo imeli priložnost preizkusiti. Glavne razlike so v grafiki trupa in vetrobranskem steklu, ki je pri športni različici nizko in zatemnjeno, pri klasični pa višje in svetlejše. Obe različici imata kakovosten aluminijski okvir in prehod na premec skozi srednji segment okna, prav tako pa lahko pri obeh izberemo radarski lok, na katerega je pritrjen manjši bimini, pri športni različici pa lahko nanj namestimo tudi nosilce za wakeboarde, zvočnike, kljuko za vleko in še kaj.

Krmna ploščad je nizko nad vodo, pri testnem čolnu pa je bila prekrita s protidrsno površino iz umetne mase, ki nudi enako varnost kot tikovina, le da z njo ni nobenega dela z vzdrževanjem. Ploščad meri 69 x 220 cm, opremljena pa je s kopalno lestvijo in prho. Sledi udobna oblazinjena površina (115 x 220 cm), pod katero se skriva motorni prostor in prostori za skladiščenje mokrih oblačil, vrvi in podobno, desni del, ki prekriva prehod v kokpit, pa lahko privzdignemo in tako naredimo naslonjalo.

Kokpit sestavlja klop, ki je oblikovana v L, spodaj pa so prav tako skladiščni prostori za hladilno torbo, wakeboarde ali smuči. Klop na levi je podaljšana v sopotnikov sedež, katerega naslonjalo lahko premikamo naprej ali nazaj, tako da je naslonjalo lahko namenjeno tudi poležavanju, s tem, da smo obrnjeni proti krmi. Pod vetrobranskim steklom je na sopotnikovi strani predal, v katerem so priključki za telefon ali predvajalnike, radio pa je obrnjen proti krmarju na sredinski prehod.

Testni čoln je bil opremljen tudi s »Command Center Touch« zaslonom, občutljivim na dotik, ki izpodriva GPS sprejemnik, saj nanj lahko naložimo Navionics kartografijo, kot na svoj pametni telefon ali tablico, nudi pa možnost priklopa kamere, predvajanja vsebin z naših prenosnih naprav, ki jih lahko priklopimo v prej omenjenem predalu, prikazuje pa še vse parametre motorja in podatek o plovbi. Med drugim lahko upravljamo tudi s »Cruise Control« funkcijo za optimalno hitrost za smučanje na vodi. Skratka, res »cool« igrača!

Armaturna plošča je sicer športno elegantno oblikovana z usnjenimi dodatki in privlačnimi stikali, sedež pa je športen in vrtljiv.