Four Winns 358 vista

Four Winns 358 vista

Val 137

Potovalni gliser iz Cadillaca

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija klemenc

Na našem obisku v ameriški zvezni državi Michigan, kjer smo se mudili na obisku tovarne Four Winns, smo med drugim pluli tudi z modelom four winns 358 vista, pri katerem smo se prvič srečali s pogonskim sistemom Axius, katerega smo omenili že v prejšnji številki Vala.

Four winns 358 vista je značilen predstavnik sodobne serije potovalnih gliserjev te ameriške ladjedelnice. Značilne so predvsem linije trupa, ki se pri krmi spustijo nizko, skoraj do vodne gladine, značilen pa je tudi naprej usločeni radarski lok, na katerega so s sprednje in z zadnje strani pripete ponjave.

Med značilnosti sodi tudi zaobljena krmna stopnica, ki je bila pri testnem čolnu oblečena v flexiteek. Opremljena je z zložljivimi stopnicami, dvema prostoroma za pospravljanje vrvi, s prho in priključki za elektriko. Prvi zanimiv dodatek je bila nerjavna ograjica povsem na koncu krmne stopnice, za katero nam na začetku ni bilo jasno, čemu služi, a so nam nemudoma razložili, da je namenjena namestitvi žara. Odlično! Previdnejši skiperji bi nanjo morda privezali tudi večji bokobran in s tem mogoče preprečili kakšen udarec ob pomol pri pristajanju v krmo. Drug zanimiv dodatek je oblazinjena klop, s katere lahko opazujemo sončni zahod, med plovbo pa jo pospravimo v krmno steno.

Potovalne jahtice iz serije vista sledijo začrtani filozofiji ladjedelnice in 358 vista je značilen predstavnik te družine. S ceno dobrih 208 tisočakov za osnovni model se uvršča med konkurenčnejše v svojem razredu, česar pa nikakor ni čutiti na kakovosti ali udobju. Pogonski sistem Axius je seveda na seznamu dodatne opreme, zanj pa je treba odšteti kar 12.000 €, kar niti za takšno razkošje ni malo.