Fort-la-Latte

Fort-la-Latte

Val 131

Čer Goyon

AVTOR Cvetka Dragan
FOTO Cvetka Dragan

Polotok Cap Fréhel na severni obali Bretanje, imenovani tudi Smaragdna obala, je del morskega zaliva Frênaye. Sprehod skozi nedotaknjeno naravo in naravno ptičje zavetišče vas pripelje do manjšega polotoka, bolj podobnega čeri. Tukaj stoji starodavni grad-trdnjava Fort-la-Latte, zgrajen iz rožnato sivega bretonskega granita. Ob pogledu, preden skozi prvi dvižni most vstopite v obzidje, vas preplavijo nenavadni občutki. Vsaj mene so. Obstajajo kraji, kjer se prepletajo vesoljske in planetarne energije, obstajajo izviri, kjer se žejni napijejo, onemogli preporodijo in žalostni razveselijo. To so portoroške soline, to je tudi majhna čer Goyon v objemu mogočnega morja na severu Francije. Trdnjava

Legende pravijo, da je manjšo utrdbo, imenovano Forteresse de la Roche Goyon, ob podpori takratnega in poslednjega kralja Bretanje Alaina Barbe-Torte, že leta 937 postavil nek bretonski gospod De Goyon. Služila je obrambi pred napadi Vikingov in normanskih piratov.

Nato so utrdbo počasi začeli spreminjati v graščino, kjer je prebivala družina, opazovalni stolp so postavili leta 1341, poslopja pa leta 1350. Čeprav so gradnjo prekinjale številne vojne, najprej po smrti bretonskega kralja Alaina Barbe-Torte, in sicer dvajsetletna vojna za dediščino (prestol), ki se je začela v že utečeni 100-letni vojni (1337-1453) med Francijo in Anglijo. V bojih je bila graščina seveda precej poškodovana, dogradnja (obnova) pa odvisna od gmotnega položaja lastnikov.