Ford Mondeo Titanium 2.0 TDCI – cestni kralj

Ford Mondeo Titanium 2.0 TDCI – cestni kralj

Val 201

Karavan spoštljive velikosti, prepričljivih voznih lastnosti in naprednih tehnologij

AVTOR Željko Purgar

Najnovejša različica Ford Mondeo izjemno nazorno pokaže, do kam nas je pripeljal oziroma nas vsak dan nezadržno vozi dalje razvoj avtomobilske tehnike. Voznik na primer obrne stikalo za luči na črko A in o delovanju svetil ne razmišlja več.

Podnevi svetijo LED diode, energetsko učinkovita svetila. Ko se stemni, sistem samodejno vključi zasenčene luči. V izjemnosti dobesedno zažari v polni temi. V odvisnosti od osvetlitve okolice in ostalih udeležencev v prometu sistem samodejno uravnava delovanje nezasenčenih in zasenčenih luči. Na vetrobranskem steklu pred notranjim vzvratnim ogledalom je nameščen sistem tipal in kamere za aktivno opazovanje okolice. Spredaj vozeča vozila v isti smeri in tista z nasprotne smeri zazna v istem trenutku kot človeško oko. V primerjavi z voznikom se prilagodi delovanju luči hitreje in brez obotavljanja. To še posebej velja ob vožnji skozi zavoje oziroma v drugih zahtevnejših voznih razmerah, ko je premikanje rok z volana ter upravljanje ročic in stikal za vključevanje zasenčenih in nezasenčenih luči dokaj zahtevno. Če voznik pri tem le za hip izgubi pozornost, zaslepi nasproti vozeče voznike. Tehnika deluje brezhibno, odzivno in izjemno natančno.

Res je, da so luči le majhen del obsežnega nabora najsodobnejše tehnike, a se vozniku njihovo delovanje posebej vtisne v spomin. S tovrstnimi, na prvi pogled obrobnimi rešitvami se veča zaupanje v avtomobil. Tako je vožnja posebej sproščena in udobna. Udobje in sproščenost izhajata iz občutka varnosti in celotnega obvladovanja vozila. V tovrstnih okoliščinah vožnje je užitek v vožnji z najnovejšo različico tudi takrat, ko gre za zajetnejši karavan, in sicer na račun pogonskega sklopa ter uravnovešenega, odzivnega in natančnega podvozja. Tudi najnovejši Mondeo potrjuje pregovorno dobro lego na cestišču, tudi v primeru, ko je avtomobil polno naložen. …

…Ko sta  potniški prostor in prtljažnik izkoriščena do konca in se kilometri vožnje vztrajno množijo, se voznik in potniki v umirjenem in udobnem okolju vozijo daleč in še dlje. Ford Mondeo Titanium 2.0 TDCI je pač pravi in sodobni cestni kralj!

Več si lahko preberete v 201. št. revije Val navtika.