Folije za okna

Folije za okna

Val 137

Namestitev

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Okna na plovilih so večen problem. Če so premajhna, je v plovilu temno, če so prevelika, se notranjost preveč segreva. Poleg tega pa sončni UV žarki postopoma uničujejo pleksi steklo, kar se najprej opazi pri najbolj izpostavljenih oknih na palubi in še kje, kjer sonce nima prave ovire. Tudi najbolj reklamirana okna s podaljšano trajnostjo prej ali slej dobijo značilno pajčevinasto strukturo, če jih le malo podrobneje pogledamo proti sončni svetlobi. Poleg tega pa UV sončni žarki neusmiljeno prodirajo skozi okno in po eni strani kar močno segrevajo notranjost, po drugi pa uničujejo površine, ki so mu izpostavljene. Lastniki plovil se večkrat sprašujejo, kako to preprečiti in največkrat uporabljajo različne zaščitne ponjave, ki pa imajo to slabost, da jih je treba nenehno napenjati in spet pospravljati. Kaj narediti, da tega ne bo treba početi in da bo hkrati prisotna visoka zaščita pred UV žarki?

Ena od dobrih rešitev je montaža posebne zaščitne folije, ki ima lahko eno ali več funkcij: preprečuje vstop UV sončnih žarkov, preprečuje pogled v notranjost, varuje lahko tudi pred razbitjem (vlomom) in ne nazadnje ohranja pleksi steklo dlje časa brezhibno, saj varuje njegovo površino ne samo pred soncem, ampak tudi pred praskami.

Seveda pa ni vse tako preprosto, kot se zdi. Osnovni problem do nedavnega je bila razlika med razteznim koeficientom pleksi stekla in zaščitnih folij. Pleksi steklo je nasploh poznano po veliki razteznosti, zaradi česar je potrebno paziti že pri načinu njegove montaže. Sedaj pa se pri redkih prodajalcih in monterjih dobijo tudi folije, ki so prilagodljive velikim raztezkom pleksija in tako uporabne tudi na navtičnih oknih različnih namenov.

Glede na to, da si bo večina lastnikov plovil težko privoščila, da bi za nekaj dni odstranili veliko palubno okno in ga pripeljali k monterju (nevarnost padavin in vloma), smo se odločili, da v Valu predstavimo, kako si lahko sami položite folijo, ki vam bo zaščitila okno tako, kakor boste pač želeli.