Foiler

Foiler

Val 233
FOTO Guillaume Plisson

Enata je družinsko podjetje angleškega priseljenca v Združenih arabskih emiratih, ki se ukvarja z izdelavo arhitekturnega okrasja mošej, razvojem in izdelavo kite kompletov, dronov in modelov letal ter razvojem in izdelavo plovil. Skupne točke? 3D tisk, CNC in uporaba karbona.

Lastnik podjetja je navdušen jadralec in kite surfer, zato ni presenetljivo, da se je lotil razvoja in izdelave plovil takoj, ko je bilo mogoče. V tako imenovani Marine diviziji so se zavezali uporabi karbona in foilov – podvodnih kril, ki jih razvijajo na področju kite tehnologije. Začeli so z visoko zmogljivim, 66-čeveljskimkatamaranom, lani pa so predstavili novo plovilo, poimenovano Foiler. Bralci se boste spomnili, da smo ga že predstavili na straneh Val Exclusive, tekom prireditev Cannes Yachting Festival in Monaco Yacht Show pa smo se z njim pobliže seznanili.

Sam koncept uporabe podvodnih kril oz. foilov je že dolgo znan ter razširjeno uporabljen v tekmovalnem jadranju in kajtanju, doživel pa je tudi nekaj vojaških in komercialnih aplikacij. Sam koncept delovanja je preprost, težave pa se pojavijo pri vpeljavi tehnologije v plovila za prosti čas, kjer so potrebni določeni kompromisi in sprememba v načinu razmišljanja na strani kupca. Najprej je seveda treba odstraniti strah pred novostjo. Zanimivo je tudi, da se tehnologija pojavlja predvsem v kombinaciji s »čistejšimi« pogonskimi sistemi (veter, elektrika, hibrid), kar lahko pripišemo predvsem na rovaš futurističnega videza.

Foiler so razvili in izdelali v Združenih arabskih emiratih, natančneje v Dubaju, kjer je locirano matično podjetje in kjer vlagajo nemalo denarja v razvoj projektov, temelječih na naprednih tehnologijah in električnih pogonih. Že v fazi projektiranja je bil Foiler namenjen uporabi kot tender/igrača za superjahte in transportno sredstvo v mestih z razvitim omrežjem kanalov.