Flyer 500, 550 in 650

Flyer 500, 550 in 650

Val 154

Trije malčki

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc, Beneteau

Tokrat vam bomo predstavili Beneteaujev trojček iz serije flyer. Za skupno predstavitev smo se odločili zato, ker so si precej podobni tako po videzu, kot tudi po funkcionalnosti, le da je razlika v prostornosti med največjim in najmanjšim precej opazna.

S serijo flyer so pri Beneteauju želeli navtiko približati tudi tistim s plitkejšimi žepi, saj so cene teh malčkov res zelo dostopne in kupcu omogočajo izbiro zunajkrmnega motorja po želji. Hkrati so želeli trgu ponuditi lep izdelek, ki je tudi uporaben in, kot rečeno, cenovno dostopen. Da pa bi bil kupcu čim bolj po meri, so ponudili tri različice, ki po dolžini merijo od 5 do 6,5 metra.

Skupnih imenovalcev vseh treh predstavnikov je kar nekaj. Očesu prijetne linije z dokaj ostrim premcem, ki učinkovito reže valove, sredinska krmilna konzola in prostor v premcu in na krmi ter zunajkrmni motor.

Flyer 500

Začnimo z najmanjšim, pet metrov dolgim flyerjem. Ta je bil opremljen s štiritaktnim zunajkrmnim motorjem znamke Suzuki s 36,8 kW oziroma 50 KM. Na krmi sta na obeh straneh prostora, kamor dvignemo motor, majhni stopnički. Na desni strani je odprtina za točenje goriva, na levi pa so stopničke za vzpenjanje iz vode.

Zadnji del kokpita zavzema oblazinjena klop, katere naslonjalo je moč sneti in tako odpreti prehod na krmo, sicer pa so nanj pripete blazine naslonjala klopi. Klop je zelo udobna in na njej lahko udobno sedijo tri, malce manj udobno pa štiri osebe. V tleh, zraven vrtljivega krmarskega stola, je nastavek, v katerega namestimo mizo in si s tem ustvarimo družabni prostor za do pet oseb. Kar precej za petmetrskega malčka.

Flyer 550

… je dobrega pol metra daljši, 24 centimetrov širši in 235 kg težji in dovoljuje namestitev zunajkrmnega motorja z največ 84,5 kW ali 115 KM moči. Brez motorja in dajatev je 1.000 € dražji, nudi pa nekaj decimetrov volumna več kot njegov manjši bratec. Pri čolnih te dolžine se pozna že vsakih 10 centimetrov in pri prehodu s flyerja 500 na flyerja 550 je bilo teh pol metra kar moč občutiti.

Na krmi ni bistvenih sprememb, razen nekoliko večjih stopničk na obeh straneh motorja in seveda večji motor (testni flyer 550 je imel nameščen 66,2-kilovatni motor). Naslonjalo klopi tudi pri flyerju 550 lahko snamemo in tudi klop je enaka, le malce daljša seveda. 550 premore dva vrtljiva stola in mizo med njima in med klopjo, tako da lahko flyer 550 gosti vsaj enega člana posadke več kot 500.

Flyer 650

Največjemu v trojčku že težko rečemo malček, saj je s 6,11 metri že kar konkreten čoln. Na krmi resda ni bistvenih razlik, le da je imel na levi stopnici tudi pokrov 50-litrskega rezervoarja za vodo in s tem tudi prho. Razporeditev kokpita je enaka tisti s flyerja 550, le da je tu okoli mize še nekaj več prostora. Vrtljiva sedeža krmarja in sopotnika sta dva, kar pomeni, da skupaj s tremi ali štirimi osebami na klopi zadostuje kokpit za do šest članov posadke.

Krmilna konzola je tu že precej mogočna, poleg armaturne plošče pa so v njej še drsna vrata, ki vodijo v majhno kabino, ki je predvsem veliko skladišče, v sili pa je lahko tudi prenočišče za ne preveč raslo osebo, morda celo dve.