Fjord 40 open

Fjord 40 open

Val 139

Hiter in drzen

AVTOR Matija Klemenc
FOTO Matija Klemenc

Na našem minulem obisku Greifswalda, kjer so nas gostili predstavniki ladjedelnice Hanse Yachts AG, ki so poleg blagovne znamke Moody prevzeli tudi blagovno znamko motornih jaht fjord, so mednarodnemu navtičnemu trgu ponudili dve različici modela 40. Z različico open smo zapluli v njegovih, zdaj domačih vodah ob Baltiku.

Pravzaprav smo z modelom 40 open zapluli že drugič, saj smo se prvič srečali z njim že na minulem obisku ladjedelnice pred dvema letoma. Takratni testni čoln je nosil številko 1. Tokratni nas je pričakal v vojaško zeleni barvi in s seksi oblazinjenjem sedežnih garnitur v kokpitu. Fjord 40, ki smo ga dobili v test, je kaj drugega kot osebna igrača Michaela Schmidta, gonilne sile ladjedelnice. Schmidt velja za odštekanega možakarja, zato nas takšno poigravanje z barvnimi kombinacijami niti ni preveč presenetilo.

Za fjorda lahko zapišemo, da gre za čoln izjemno sodobnih, morda celo futurističnih linij, v minimalističnem slogu in z veliko uporabnih, razkošno velikih površin. Trup je zgrajen iz epoksija z vakuumsko laminacijo in corcell peno, paluba pa je narejena v sendvič konstrukciji s poliestrom in balzo.

Fjord 40 open je v prvi vrsti namenjen brezskrbnim užitkom na soncu, druženju in poležavanju. To več kot dokazuje z razkošno prostornim kokpitom in lahkim dostopom do vode. Na krmni stopnici, ki se razteza čez celotno širino čolna, najdemo zložljivo lestev in prho s toplo in hladno vodo, za doplačilo pa si lahko omislimo še hidravlični mostiček.

Fjord 40 open je enkraten, privlačen in moderen. Čoln, ki zaradi svojih številnih posebnosti niti nima pravih tekmecev, vsekakor pa ima svoj krog kupcev, za katere pa velja, da morajo za najosnovnejši model s šibkejšim parom IPS 400 motorjev in brez dajatev odšteti 299.200 €, za različico z najmočnejšim parom motorjev, kakršnega smo imeli na testu, pa 331.200 €.

Hiter, drzen in viden so besede, s katerimi bi čoln lahko opisali na najkrajši možen način.