First 40

First 40

Val 138

Zmogljiva Francozinja

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Klemenc, Matija Gorjan

Po tem, ko sta nas navdušili njeni večji sestri, first 50 in 45, je tudi štiridesetica povsem izpolnila naša pričakovanja. Preizkusili smo jo v francoskem morju, točneje pred Marseillem, kamor so navtične novinarje povabili iz Beneteauja, največje svetovne skupine za izdelavo plovil za prosti čas. Čeprav je bilo v ozračju srečanja med Beneteaujevimi menedžerji in novinarji čutiti krizne čase, smo se te, za vse nas boleče točke, v treh dneh druženja, kolikor je bilo mogoče, ogibali. Nismo želeli kvariti dobrega razpoloženja, zato pa smo se bolj zatopili v naše delo. Oboji smo se potrudili, da smo v danih pogojih čim bolj spoznali tri novejše jadrnice, ki so nam bile na voljo. Med temi je bila najbolj zaželena prav first 40, s katero sem se prvič srečal na lanskem salonu v Genovi. Dan, ko smo zapluli s to šarmantno in seksi Francozinjo, začrtano v projektantskem studiu Bruce Farra, je bilo sončen, s primernim vetrom in mestoma kar izrazitim valom. Manj sreče so imeli kolegi, ki so prišli za nama in imeli dva izrazito mokra in preveč razpihana dneva.

First 40 nadaljuje tradicijo svoje zelo uspešne predhodnice 40.7. Dvome načrtovalcev, če se bo enako “prijela” med jadralci kot predhodnica, je olajšal dober sprejem njenih predhodnic, firsta 50 in 45. Tem so sledili v vsem, razen velikosti. Sodobna zunanja oblika nove generacije “ta večjih” firstov, jadrnic iz Beneteaujeve “performance” linije, in času primerno sodobno oblikovana notranjost, ki nudi enako mero udobja, kot “potovalne” jadrnice, bo nedvomno dobro sprejeta med vsemi, ki si želijo hitrega jadranja ob polni meri udobja.

Upam si trditi, da so snovalci Beneteaujeve “performance” linije, katere manjše jadrnice še vedno nosijo oznako “pika sedem”, večje tri pa le oznako skupne dolžine v čevljih, česar ne smemo preveč poudarjati, saj le-ti (čevlji namreč) po mnenju slovenskega urada za meroslovje sodijo med “nedovoljene merske enote”, že dodobra izpili kompromis med udobjem in hitrostjo jadrnice. Seveda moramo pristati na “udobje”, ki je po svoje minimalistično, čeprav bo to le redke motilo. V osnovi imajo jadrnice s športnejšim značajem, ki jih največji izdelovalec plovil za prosti čas označuje s “first”, vse, kar sodi k človeka dostojnemu bivanju v zmerno utesnjenem prostoru. Zelo funkcionalno znajo zasnovati krovno in jadralsko opremo, ki je bila na testni jadrnici takšna, kot bi si jo želel vsak izkušen jadralec, kar velja tudi glede kakovosti. Skratka, first 40 je zelo prijazna in bo brez kančka dvoma tudi zelo uspešna jadrnica.