First 35

First 35

Val 146

Za bolj zahtevne jadralce

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Francoski Beneteau, ki ga od septembra dalje pri nas zastopa Seaway, je pred kratkim predstavil eno od novosti za prihodnje leto, potovalno-tekmovalno jadrnico first 35. Namenjena je tistim, ki od potovalne jadrnice pričakujejo več kot priložnost za križarjenje, odlične jadralne lastnosti. Še vedno gre sicer za kompromis, a jadralsko poudarjen, zasnovan in izpeljan.

Zgodovina jadrnic z oznako first sega pri Beneteauju kar daleč nazaj (kdo se spominja firsta 30 in ne nazadnje tudi prvega firsta 35!), vselej pa je šlo za izrazito jadralske potovalne jadrnice. Po pravilu so jih risali arhitekti, ki so obvladali tudi tekmovalni vidik jadranja. Tradicija velja še danes in tako je načrte za first 35 prispeval najbolj znan studio dandanes, Farr Yacht Design.

V studiu so se držali naročniških zahtev in narisali potovalno jadrnico, ki pa po vrsti elementov sodi med tekmovalne. Od slednjih si je izposodila marsikateri element ureditve na palubi, sama notranjost pa kljub minimalističnemu pristopu ustreza kriterijem potovalnosti.

S firstom 35 smo jadrali dvakrat, drugič z vetrom šestih vozlov in to na morju brez valov. Tudi v takšnih razmerah je bila jadrnica kljub šestim tonam izpodriva hitro odzivna. Kljub temu, da smo imeli na voljo glavno jadro in 108-odstotni flok, pa smo dosegali ob štirih vozlih hitrosti vetra do tri vozle hitrosti. V krmo so razpeli tudi genaker, ki je bil za tako malo vetra preglobok, zato smo jadrnico, da bi ga napolnili, stiskali v veter. Po tem drugem jadranju bi lahko zapisal, da je first 35 idealen za vetrove od 8 do 30 vozlov, kar več kot zadošča potrebam večine jadralcev, ki so kupci te vrste jadrnice.

Zanimivo je bilo pregledati njen polarni diagram, iz katerega smo razbrali, da doseže jadrnica z vodno črto 10,66 m pri 30 vozlih vetra in vstopnem vetru 150o TWA hitrost 12 vozlov, kar je odličen podatek.

Najmanjša iz družine first, ki so si podobne po obliki in elementih podvodja, je značilna sodobna tekmovalno-potovalna jadrnica, primerna tako za regatno udejstvovanje kot tudi za družinsko križarjenje. Sam bi pohvalil obliko in linije jadrnice, hitrost pod jadri in odzivnost na krmilu, manj navdušen pa sem bil nad položajem dela posadke v kokpitu, razmeroma velikim izpodrivom in nemškim sistemom škote.