First 30

First 30

Val 166

Prostor in čas

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič

Če jadralskim poznavalcem omeniš first 30, niti ni treba omeniti Beneteau, kajti spomin jih varno pripelje do zdaj že legendarne jadrnice osemdesetih let prejšnjega stoletja. Takratna first 30 zdaj nekoliko pozabljenega arhitekta Andreja Maurica je bila namreč pravi naskok na jadralski olimp. V okviru tedanjega potovalno-tekmovalnega jadranja, seveda. In ta nas tu predvsem zanima.

Beneteaujev first 30 izpred 30 let je zagotovo ena tistih jadrnic, ki so premikale meje rekreacijskega jadranja, predvsem zato, ker je v osnovni zasnova potovalne jadrnice vgradila več jadralnega potenciala. Jadrnica je bila sprva načrtovana kot regatnik za poltonski pokal, pozneje pa so jo uporabili kot prototip Beneteaujeve jadrnice first. S tem se je že tedaj nakazovalo, da bo razvoj jadranja razdelil rekreacijske jadrnice v vsaj dve kategoriji: potovalne in tekmovalno-potovalne jadrnice. Slednjim bi bilo seveda prav dodati še povsem tekmovalne jadrnice s kabino, pa tekmovalne jadrnice brez nje in še kaj.

Različic vseh teh kategorij je skorajda toliko kot izdelovalcev jadrnic, a to seveda hodi vštric s potrebami hitro razvijajočega trga in seveda z ustvarjalnostjo ter inventivnostjo.

Zadnjo first 30 je Beneteau predstavil lani marca v okviru rednega vsakoletnega srečanja novinarjev najpomembnejših evropskih navtični revij, in sicer na Ile des Embiez. Ob sense 43 je bila first 30 zvezda srečanja in temu primerno oblegana. Imeli smo srečo in z njo zajadrali dvakrat in to v različnih vetrovnih razmerah, manj sreče pa je na takšnih mitingih z 90 udeleženci s fotografiranjem, saj jadrnica skoraj nikoli ni bila na voljo za nemoteno poziranje…