Finnboat 2018

Finnboat 2018

Val 231

Med navtičnimi novinarji velja Finnboat Floating Show ali predstavitev finske navtične industrije za eno od najbolje, če ne že najbolje organiziranih tovrstnih predstavitev in testov plovil nasploh. Letos so imeli ponosni organizatorji, ki spadajo pod krovno organizacijo Finnboat, razlog za posebno veselje, saj je bil dogodek organiziran že 25. zapovrstjo. A ker se Finnboat zgodi le vsako drugo leto, ni težko izračunati koliko je star, težje si je predstavljati kakšna je bila navtika na Finskem pol stoletja nazaj.

Pregled finske navtike danes pomeni izjemen vpogled v produkt, pisan na kožo skandinavskim uporabnikom. Ne vsa plovila, a večina jih je projektiranih za zahtevne vremenske razmere in predvsem namenjenih prevozu, ne pa za ležerno uživanje in počitnikovanje, kot smo tega vajeni v Jadranu ali toplem Sredozemskem morju. Kar je potrebno Fincem v prvi vrsti priznati, je uporaba kakovostnih materialov in natančnost izdelave. Res so mojstri v tem, kar počno, saj ladjedelnice, ki imajo praviloma relativno dolgo zgodovino, ostajajo v družinskih rokah. Tukaj imam v mislih predvsem Targo pa Sargo in Nord Star. Ikone vsaka po svoje imajo svoje prednosti in svoje kupce, nedvomno pa je na predstavitvenih dnevih celotna industrija na Finskem izdelanih plovil združena in enotna in tako kot pred pol stoletja z željo pokazati svetu: Tako to počnejo Finci!

Finska plovila v enem od najlepših arhipelagov na svetu

Izbrana lokacija za testiranje plovil ostaja kot železna srajca Nauvo v arhipelagu Turku, dobre tri ure vožnje stran od letališča v Helsinkih. Idilična vasica z majhnim hotelom in nekaj depandansami postane za štiri dni dom 50 novinarjem iz 22 držav. Letos so prvič prišli tudi kolegi z Japonske in iz Združenih držav Amerike in seveda ni potrebno posebej poudarjati, da so bili nad vsem videnim več kot navdušeni. A je pravo podobo finske navtične industrije moč dobiti pri finskih novinarjih, ki od blizu spremljajo navtično gibanje in znajo povedati, da kljub enotnosti in zdravi konkurenci poteka med ladjedelnicami oster boj za kupce, ki poleg skandinavskega trga le manjši odstotek svojih plovil izvozijo v druge države sveta. Zakaj je temu tako? Obstajata vsaj dva razloga; prvi je v zasnovi plovila in drugi je cena. Kar je še potrebno omeniti, je, da so vsa predstavljena plovila zgrajena ali izdelana na Finskem. Vse ostalo ne pride v poštev, četudi je lastnik s Finske, mora biti po njihovih pravilih tudi sama proizvodnja na Finskem. V statistično »anomalijo« spada tudi italijanski lastnik Leonardo Ferragamo, ki ima v lasti finsko ladjedelnico Swan in v finančnim smislu močno popravlja krivuljo izvoza plovil. Poglavje zase je tudi ladjedelnica Baltic Yachts, vendar se obe ladjedelnici dotikata le statistični podatkov, kajti plovila, ki smo jih letos testirali, so bila dolga vse do 50 čevljev, med njimi pa ni bilo jadrnic…

Več si lahko preberete v št. 231 revije Val navtika