Finalni izbor BoB

Finalni izbor BoB

AVTOR Julijan Višnjevec

Nagrada za najboljše plovilo po mnenju mednarodne žirije neodvisnih novinarjev se nagiba v sklepno stopnjo. Navtična razstava v Berlinu bo razkrila zmagovalce med kategorijami, izbranimi na osnovi uporabniške izkušnje. To je tudi ena izmed visoko ocenjenih meril žirije, ki vsako nominirano plovilo testira, za nominacijo pa mora biti opravljeno tudi zadostno število testov posameznih novinarjev iz različnih držav. Letos je poleg večjega števila plovil razširjena tudi mednarodna žirija, ki ima že 17 članov.

BoB v številkah:

  • 17 članov žirije;
  • 527 opravljenih testov plovil;
  • 171 različnih plovil;
  • 19 držav, od koder prihajajo plovila.

 

Do sredine oktobra so bili opravljeni še zadnji testi za nominacije v letu 2016. Navtična industrija je bila pozvana k predstavitvi novosti, plovil in izjemnih dosežkov v tekočem letu, v katerem so bili kot zadnji v seriji opravljenih testov za nominacije narejeni testi na naslednjih plovilih: rand picnic (Danska) – najboljše za začetnike; pehn eVario 660 (Avstrija) – najboljše za družine; merry fisher 795 marlin (Francija) in arctic commuter 25 (Finska) – najboljše za ribolov; seafaring 44 (Slovenija) – najboljše za križarjenje. Z zadnjim dejanjem se je zaključil izbor med nominiranci, začelo pa se je obdobje priprav na glasovanje, ki poteka neodvisno, ob prisotnosti notarja.
Skupno število opravljenih testov je 527, med katerimi je 171 različnih plovil iz 19 držav. Merila izbora so natančno določena in obsegajo ocene med lastnostmi, kot so dobri performansi in uporabnost, ustrezna cena za kakovost, oprema, okoljska vzdržnost, novoustanovljena ladjedelnica ter druge lastnosti, določene in sprejete s strani ustanovnih članov žirije, med katere spada tudi revija, ki jo pravkar prebirate.
Val navtika je v obdobju za nominacije v letu 2016 opravila od skupaj testiranih 117 plovil 90 % testiranj plovil v izboru za nominacijo, kar daje ustrezno težo pri odločanju in glasovanju v vseh kategorijah. Ustanovni člani smo se namreč zaradi razširitve odločili, da člani žirije, ki niso opravili zadostnega števila testov v eni skupini, ne morejo glasovati.
P
lovila v izboru se razlikujejo po namenu in vključujejo evropska ter ameriška plovila večjih in manjših ladjedelnic. To je tudi eno izmed vodil skupine, pri čemer v prednosti pred odličnimi rešitvami in lastnostmi plovil niso večje ladjedelnice. Veliko število testov in novinarjev pa povzroča zapleteno delo pri nominacijah v ožjem izboru, saj se med severom in jugom Evrope zelo razlikujeta način uporabe ter zaznavanje dobrega plovila za določeno področje. Pri izboru so upoštevana vsa bistvena merila za popoln izbor plovil. Nominacije so vodilo uporabnikom pri razčlenjevanju plovil po načinu uporabe in največkrat ne odražajo velikosti in moči, temveč enostaven, a uporaben vidik bodočega lastnika plovila.
Zmagovalci bodo znani na gala večeru razstavljavcev na navtični razstavi Boat and Fun v Berlinu. Ena izmed večjih prireditev v nemški prestolnici je prepoznala velik potencial neformalnega združenja Best of Boats. Vsakoletno podelitev nagrad vključuje v svoj najpomembnejši del programa. Letos bo podelitev že tretje leto, zmagovalci pa bodo znani 23. novembra, ko bodo podeljeni oskarji Best of Boats – nagrade, namenjene ladjedelnicam za opravljeno delo v preteklem letu. V Valu vedno poudarjamo, da je vsako plovilo poglavje zase in si zasluži priznanje, zato so tudi nominiranci v tem smislu že zmagovalci, saj je že ožji izbor velik projekt.

Seznam nominiranih plovil, izbranih po kategorijah, najdete v 214. št. Val navtike.