Finalni izbor Best of Boats (BoB) zaključen

Finalni izbor Best of Boats (BoB) zaključen

Val203

Najboljše med plovili ali »Best of Boats« je postalo eno izmed najbolj zaželenih evropskih navtičnih priznanj, ki jih podeljuje 15-članska žirija mednarodnih novinarjev. Testirana plovila se izbirajo glede na uporabniško izkušnjo (torej predvsem z vidika kupcev) ter glede na namen. Med novinarji velja mnenje, da dolžina, širina, moč in ostali podatki kupcem ne pomenijo veliko, ko se odločajo za nakup svojega prvega plovila. V kolikor gre za izkušene navtike, želijo slednji plovilo običajno menjati zaradi svojega novega življenjskega sloga. Pri izbiri so pomembni zlasti namen, uporabnost, plovne lastnosti ipd., zato se o primerni skupini in specifičnih lastnostih plovila kupci odločajo tudi na podlagi številnih testov – v zadnjem letu jih je bilo denimo opravljenih 580.
Nagrado za najboljše plovilo (BoB) so začeli podeljevati leta 2014 na pobudo 12 profesionalnih novinarjev, da bi javnosti približali plovila, ki si na podlagi svojih lastnosti zaslužijo več pozornosti uporabnikov. Novinarji, ki prihajajo iz različnih držav in so v glavnem del uredniškega odbora, pa tudi uredniki priznanih evropskih navtičnih publikacij na osnovi svojih izkušenj in številnih testov na povabilo ladjedelnic in zastopnikov odločajo o nominirancih za nagrado BoB. V predhodnem letu je bilo testiranih 260 različic plovil letnika 2015, njihovi proizvajalci pa prihajajo kar iz 19 različnih držav. V tem smislu je nagrada BoB za navtično industrijo bogata pridobitev in popestritev, ki pripomore tudi k prepoznavnosti ladjedelnic iz manj znanih držav, slednje pa pomembno pripomorejo k razvoju navtične industrije.
Podelitev nagrade bo potekala 26. novembra 2015 v nemški prestolnici Berlin na razstavi Boat and Fun. Kategorijam plovil iz predhodnega leta je bila letos dodana še kategorija plovil za ribičijo, med nagradami pa še ni razkrita posebna nominacija za najbolj inovativen izdelek, ki bo kot češnja na torti predstavljena na sami podelitvi. Letošnja sestava mednarodnih novinarjev BoB je pestra še za štiri nove člane, ki prihajajo iz Nizozemske, Italije, Grčije in Anglije. Na ta način se lahko z izkušnjami in načinom uporabe določa še večja pestrost v izboru, saj se način uporabe ne razlikuje le glede na posameznikove želje, temveč glede na geografsko lokacijo in ekonomski status države.

Seznam plovil, ki so se v okviru posameznih kategorij uvrstila v finalni izbor BoB najdete v 203. št. revije Val navtika.