Filipini iz ozadja – 2. del

Filipini iz ozadja – 2. del

Val 229
AVTOR Marko Čurin, Nuša Lapajne
FOTO Marko Čurin, Samo Jeranko in Gregor Dinghauser

Lady Boyi in mešani zakoni namesto otoka Apa

Prvi šok smo doživeli v Manili na tržnici, ko so nas izza stojnic ogovarjale do popolnosti urejene, naličene dame. Takšne lepe roke in nohte težko najdeš pri mnogih ženskah, vključno z mano. Celo prsa in boke si naredijo. Šele globok glas jih izda. Vsi v šoku smo mislili, da je ta pojav le lokalnega značaja, a smo pozneje ugotovili, da je tovrstni način transformacije na Filipinih popolnoma običajen, če ne celo cenjen. Tu obstaja namreč cela vrsta lepotnih tekmovanj za naravne ženske, kot tudi za nenaravne. Biti miss nečesa je pojem uspeha vseh Filipincev, biti popoln, znan in všečen. Na televiziji se nenehno vrtijo lepotni izbori za miss plaže, miss lepih nog, miss nasmeška itd. Večinoma pa so to izbori, v katerih nastopajo moški, ki so brezhibne ženske. Glej ga zlomka, tudi v živo smo imeli priložnost videti miss sveta na plaži Alona. Miss Portoriko, miss Mehike, miss Venezuele in druge so ponosno hodile (hodili) v vrtoglavih petah in nam pozirale za posnetek s telefonom. Pozneje jih je organizator pospremil v kombi in šli so naprej. Še dolgo smo ugotavljali ali so vse ženske ali ne.

Posledično se tudi tovrstni seks turizem razvija po Filipinih. Še posebej to privlači mnoge starejše moške, ki prihajajo iz Evrope in Amerike. Skrajno neokusno, a to je resnica. Prav tako je težko gledati te iste, ki se zaradi seks ekshibicionizma poročajo z mladoletnimi Filipinkami, nekatere imajo tudi majhne otročičke. Žalostno, kako mnoge filipinske ženske zaradi revščine podležejo neokusnim obljubam belih moških. Čeprav niso vsi isti. Nekateri tu res najdejo svoje novo življenje in novo ljubezen.

Petelinji boji

Že na naši prvi poti po filipinskih otokih smo na Palawanu videli gorečnost domačinov za borbe s petelini. Vendar je to razširjena zabava po vseh otokih. Pa ne samo zabava, temveč tudi navada, da imajo peteline za svoje hišne ljubljence. Pripeljejo jih na vrvici in jih privežejo ob stojnico, kjer prodajajo, kar pač prodajajo. Petelin mirno spi z glavo pod perutmi, medtem ko po prometni cesti mimo drvijo avtomobili. Filipinci imajo več petelinov hkrati, vsakemu posebej postavijo posebno kletko ali hišico. Živali so negovane in dobro hranjene. Ko pride čas zabave, jim na zgornji krempelj privežejo posebno rezilo (skalpel) in ga tako pripravijo za boj v areni. Seveda so tu stave glavna stvar. Po dva petelina spustijo v areno, kjer se s privezanimi rezili in v medsebojni borbi poškodujeta. Zmaga tisti, ki preživi. Drugi gre v juho.

Vsekakor se nam ta njihova tradicija ne zdi niti najmanj humana, še posebej, če gre tu za zabavo.

Dumaluan Beach

Končno smo se premaknili malo naprej. Naš pacient je okreval in lahko smo se podali z motorji po otoku. Alenka nam je svetovala plažo, ki ne slovi po fotogeničnosti peska in palm, a je toliko bolj zanimivo pod vodo. Skalnato pobočje, v vodi pa koralni greben oziroma klif, ki se spusti na veliko globino. Maske na glavo, plavuti na noge in hop v vodo. Lepota raznovrstnih koral in morskih stanovalcev tukaj jemlje dih. Biotop je tu res bogat, tega se preprosto ne moreš naveličati….

Več si lahko preberete v št. 229 revije Val navtika