Februarja jubilejni 10. Istrski karneval

Februarja jubilejni 10. Istrski karneval

AVTOR Polona Žigo, Turistično združenje portorož, g.i.z.
FOTO arhiv Turistično združenje Portorož

Med 9. in 14. februarjem bo slovensko Istro preplavilo norčavo vzdušje 10. Istrskega karnevala. Razigrane pustne maske bodo v Izoli, Kopru, Portorožu in Piranu zagotovo pregnale zimo in priklicale cvetočo pomlad.

V Izoli bo v petek, 9. februarja, Veliko otroško pustno rajanje s Pravljičnimi junaki in Romano Kranjčan. V soboto, 10. februarja, se bo pustno dogajanje preselilo v Koper na jubilejno 10. Istrsko pustno povorko. S pustno predstavo in rajanjem s Plesnim centrom Fiona bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši. Vaška pustovanja in pustne povorke bodo pripravile tudi istrske vasi, pustovali bomo v Rakitovcu, Hrastovljah, Zazidu, Šmarjah, Pobegih, Movražu, Kubedu, Loparju, Bezovici in v Dekanih, kjer bo na pustni torek pustno rajanje za otroke, dan zatem pa pokop pusta.

V Portorožu in Piranu se bo pustno obarvan vikend začel v soboto, 10. februarja, ob 16. uri, v Avditoriju Portorož s Pustnim rajanjem za otroke. Zvečer se bo v piranskem Gledališču Tartini odvil Veliki pustni ples na temo zgodovinskih osebnosti. V nedeljo, 11. februarja, ne smete zamuditi Portoroške pustne povorke z domiselnimi in barvitimi pustnimi skupinami, vozovi ter etnografskimi maskami. Turistično združenje Portorož bo poskrbelo za bogate nagrade za najbolj domiselne maske in sladko razvajanje s kar tisoč krofi. Dogajanje se bo v Portorožu sicer začelo že ob 13. uri z animacijo za otroke v družbi Čupakabrinih žonglerjev in klovnov ter ulično predstavo Družinskega gledališča Kolenc, seveda pa ne bodo manjkale otroške kreativne delavnice, pustne poslikave obraza in dobra glasba. Pustno obarvane dni bodo v Portorožu zaokrožile Belokriške maškare s simboličnim pokopom pusta na pepelnično sredo.

Glasbeno, ljubezensko in enološko obarvan februar v Istri
Med februarskimi dogodki velja izpostaviti Koncert v spomin Danilu Kocjančiču, ki bo 3. februarja v koprski Areni Bonifika in Vokalni šov s Perpetuum Jazzile in Urošem Peričem, ki bo 8. februarja v dvorani OŠ Koper.

V Izoli bodo na svoj račun prišli ljubitelji refoška. Na festivalu Refuscus Mundi ali Svet refoška se bodo v soboto, 10. februarja, s svojimi vini predstavili pridelovalci refoška iz različnih držav, prireditev pa bodo obogatile vodene degustacije in strokovne delavnice.

Glasbeno obarvano bo tudi Valentinovo v Piranu, ki 17. in 18. februarja vabi vse zaljubljene na Valentinovo tržnico, razvajanje s penino na balkonu Benečanke, foto stojnico Slik slik ter koncerte Valentinovega tria, skupine Manouche in Mladinskega pihalnega orkestra Piran.

Velika nagrada Izole postaja še ena istrska športna prireditev
Izola je zadnjih nekaj let gostila kolesarsko dirko Velika nagrada Izole, ki pa se letos širi in postaja še en večji istrski športni dogodek. Kolesarska zveza Slovenije v nedeljo, 25. februarja, organizira mednarodno kolesarsko dirko za Veliko nagrado slovenske Istre, ki se je bo udeležilo okoli 200 kolesarjev iz več kot 20 držav.

www.portoroz.si