Fashion 55

Fashion 55

Val 133

Modni novinec

AVTOR Mitko Ivanovski
FOTO Matija Klemenc

Prvenca ladjedelnice Fashion Yachts z zanimivo zunanjo podobo smo prvič obiskali na Croatia Boat Showu. Nenavadna ureditev prostorov ponuja tri različice notranjosti z dvema ali tremi kabinami in dva različna pogona – z običajnimi osmi ali površinskimi propelerji. Na kratko smo ga preizkusili v Bračkem kanalu.

Navtična industrija v zadnjih letih beleži nesluten razvoj in prodajo plovil. Kupcev je vedno več in okusi so vedno bolj različni. Mnogi so začeli z izdelavo dve stoletji nazaj, mnogi, tako je pač v življenju, pred nekaj leti. A vsi iščejo kupce in vsi dobro prodajajo. Med zadnjimi tekmeci na navtičnem trgu je tudi Fashion Yachts iz toskanske Pise. Nastali so leta 2002, ko je njihov predsednik in duša Fabrizio Politi ustanovil Fashion Group in predstavil načrte za prihodnost. Izdelovali bodo dve povsem ločeni vrsti plovil. V prvi skupini bodo moderne motorne jahte športnega videza iz stekloplastike, v drugi skupini pa bodo klasične jeklene izpodrivne motorne jahte z dolžinami do 60 metrov. To sta povsem različna svetova in odločitev o takšni usmeritvi je dokaj smela. A očitno ima Fabrizio Politi dovolj adutov v žepu, da je to predlagal. Ambiciozni izdelovalci so najprej predstavili najmanjši model fashion 55 in njegovega večjega brata fashion 68. Na risalnih deskah so še modeli 72 classic, 88 in 35 fly. V kategoriji jeklenih ptic pa označujejo dolžine 44 fly, 52 in 60, seveda v metrih. Slednji je prav admiralski, saj z dolžino 60 metrov sodi v kategorijo nad 50.000.000 €. Za bralce Vala smo si ogledali in na kratko preizkusili najmanjšega in trenutno najbolj priljubljenega fashiona z dolžino 16,8 metrov. Dolžina okoli 16 metrov že ponuja dovolj dolžine in širine za dokaj proste roke arhitektov. Možnosti je veliko, jahta je lahko povsem odprtega tipa, delno odprtega v kombinaciji s trdo streho ali povsem zaprtega tipa. Pomembno je tudi, kje motorna jahta nastaja in komu je namenjena.

Če želite biti italijanska manekenka, kot zatrjujejo arhitekti fashiona 55, pri tem pa uživati v temni agresivni zunanjosti, odprtem kokpitu s svetlo notranjostjo, vaš bančni račun pa ne bo utrpel stroška 1.300.000 €, potem imate lahko to lepotico.