EXR je nova žepna raketa

EXR je nova žepna raketa

Val 240
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv Yamaha

Novi EXR izjemno izkušnjo na vodi ponuja po zaslugi svojega novega in lažjega trupa NanoXcel2, ki je za 27 kilogramov lažji od različice EX Deluxe. Agregat TR-1HO ima nominalno moč povečano za 10 odstotkov v primerjavi z različico EX in tako se je merilec vrtljajev premaknil iz 7.300 na 8.000 vrtljajev na minuto. Večjim vstopnim režam se je pridružil še podaljšek k turbini, zanimiv pa je tudi nov grafični dizajn v modro-rumeni barvni kombinaciji.

Prodaja vodnih skuterjev narašča

Že od leta 2013 se beleži vsakoletna rast prodaje vodnih skuterjev. Lani je s 14.000 prodanimi enotami dosegel rekordno prodajno vrednost. Novosti v tem letu pa so prinesli tudi Yamahini modeli, med katere sodi še hitrejši in bolj zabaven Yamahin model Waveruner EXR.

Hitrejši in še bolj zabaven

Novi model EXR je izredno zmogljiv športni vodni skuter, a še vedno preprost za upravljanje. Med edinstvenimi lastnostmi, s katerimi se ponaša, sta zelo lahek in okreten trup iz materiala NanoXcel2 in revolucionarna Yamahina tehnologija Ride. NanoXcel 2 je lahek in močan trup in ima za več kot tretjino manjšo težo od klasično uporabljenih materialov drugih proizvajalcev. Vsi kalupi z značilno strukturo materiala so izdelani pod visokim pritiskom (SMC – ang. Sheet Compression Moulding), kar pripomore k boljšemu končnemu proizvodu z manjšo toleranco in kompaktnejšim materialom. Trup modelov za leto 2019 ima dodane bočne stabilizatorje in večje odbojnike vala na spodnjem delu trupa. Izboljšave na trupu pripomorejo k večjemu udobju in večji dinamični stabilnosti. Pri upravljanju je opaziti večjo nevtralnost trupa, zato je upravljanje bolj predvidljivo.

Preverjen sistem RiDE (ang. Reverse with intuitive Deceleration Electronics) zmanjša hitrost za 30 odstotkov. Sistem upravljanja s konicami prstov je intuitiven in enostaven tudi za začetnike, predvsem je primeren pri pristajanju ob bok plovila ali pomol.

Še več si lahko preberete v junijski reviji Val navtika.